Šta je bolje – dugo ili brzo hodanje?

by | 25 Februara, 2022
dugo ili brzo hodanje šta je bolje

Šta je bolje – dugo ili brzo hodanje i da li je odgovor na to pitanje zaista važan? Saznajte sve u nastavku teksta…

Ponekad imate pola sata, nekad sat vremena za šetnju, pa telefonirate s bliskim osobama ili slušate podcast. Ponekad, ipak, imate samo desetak minuta do autobusa ili tramvajske stanice. Koliko god mislili da je nekoliko minuta hoda premalo, ova aktivnost ipak i dalje nudi benefinte za naše mentalno i fizičko zdravlje.

Međutim, postavlja se pitanje da li je potrebno onda hodati brže kad imamo manje vremena, ili tempo nije toliko važan koliko vreme hodanja?

Dugo ili brzo hodanje?

Prednosti kratkih i brzih šetnji

Petnaest minuta bržeg hodanja dnevno je praktično jednako kao pola sata hodanja umjerenog intenziteta. Ukratko, imate sve prednosti cardio vježbe, što znači da smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačate srce, poboljšavate svoje kognitivne funkcije i popravljate raspoloženje. Stoga, 15 minuta može puno da znači, ali nemojte pretjerivati. Ne zaboravite da se zagrijete prije hodanja i da se uvijek se dovoljno hidrirate.

Pročitajte i… Hodanje i mršavljenje – 5 važnih savjeta

Prednosti dugih šetnji blažeg tempa

Osim što ćete imati koristi koje hodanje daje dugoročno, sporijim tempom smanjićete rizik od povreda, umirićete  um i tijelo te ćete izgraditi izdržljivost i kondiciju.

Šta je bolje? Zaključak…

Ono što vama odgovara je ono što je bolje. Kompromis je – kombinacija. Jednom sedmično ili svake druge sedmice bilo bi dobro izdvojiti 10-15 minuta za nešto brže i kraće šetnje, dok ostalo vrijeme držite umjeren tempo – naravno, s primjerenom obućom i odjećom za vremenske uslove. I da, to ne znači da u međuvremenu ne možete trčati, plivati, ići na fitness ili voziti bicikl!

Tekst originalno objavljen na ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.ba

Wera52 / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.