Trening od 11 minuta – odličan za srce i ukupno zdravlje

jan 13, 2021 Fitness

U novoj godini mnogi od nas postavili su nove ciljeve i - fitness izazove!

Tim istraživača želio je da otkrije kako intervalni trening s vlastitom težinom može poboljšati kardiorespiratornu kondiciju, za koju smatraju da je dobra mjera za zdravlje i rizik od bolesti.

Kardiorespiratorna sposobnost zavisi od toga koliko se dobro drže srce, pluća i mišići tokom tjelesne aktivnosti. Kardiovaskularni i sistem za disanje dovode kiseonik do mišića tokom treninga – pa što je bolja vaša kardiorespiratorna kondicija, to je bolja izdržljivost.

Istraživači su učesnike pratili šest sedmica. Oni su tjedno imali po tri treninga, gdje su koristili plan nazvan “5BX”, poznat i kao “Pet osnovnih vježbi”.

Plan je stvoren pedesetih godina prošlog vijeka za kanadsko ratno vazduhoplovstvo. Ne zahtijeva nikakvu opremu, a može se prilagoditi bilo kojem nivou fizičke spreme.

Učesnici su imali trening od 11 minuta, a uključivao je vježbe u trajanju od 60 sekundi. Vježbe su radili u ovom slijedu: marinci, visoki skip, iskorak sa skokom, visoki skip i čučnjevi.

Učesnici su dobili uputstvo da svaku vježbu rade “izazovnim” tempom. Takođe im je bilo dopušteno da naprave kratke, ali aktivne pauze (hodanje) između vježbi.

Kada je prošlo šest sedmica, učesnici koji su pratili plan pokazali su veću kardiorespiratornu kondiciju od grupe koja nije vježbala.

“Jednostavne vježbe s vlastitom težinom nude svima efikasan i pristupačan način da ostanu u formi”, posebno u vrijeme kada nije moguće pristupiti teretani – rekao je glavni autor studije dr Martin Gibala u saopštenju, a piše mindbodygreen.

24sata.hr

Inside Creative House / Getty Via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.