Fusilli od crvene leće sa pesto umakom od listova rotkvice

by | 2 Novembra, 2022

Sarajka Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Ako želite uživati u tjestenini na zdrav način, probajte fusille od crvene leće koji će vas oduševiti. Crvena leća je mahunarka koja dolazi iz Indije. Crvena leća ne sadrži gotovo nikakve masti, ali je odličan izvor vlakana i proteina. Sadrži i brojne vitamine i minerale kao što su A, B6 i B9, C, te željezo i cink. Razlog više da probate ovu tjesteninu.

Priprema tjestenine:

100g fusilla od crvene leće kuhati u 1l slane, prokuhane vode 6-8min.

Kada su fusilli kuhani, potrebno ih je procijediti i pomiješati sa domaćim pesto umakom od listova rotkvice. Obavezno dodati i bosiljak koji će dodatno obogatiti aromu.

Recept za pesto umak:

  • 3 šolje svježih usitnjenih listova rotkvice
  • šaka orašastih plodova (bademi, lješnjak)
  • 1 režanj bijelog luka
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašikica korice limuna
  • prstohvat soli
  • 2 kašike maslinovog ulja

Pročitajte i… Supa od muškatne tikve

Priprema:

Sve sastojke dodajte u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Uz pomoć maslinovog ulja dozirajte željenu gustoću.

Savjet:

Pesto umak možete napraviti ranije i čuvati u staklenoj posudi u frižideru, te potrošiti unutar 7 dana.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.