5 trikova protiv lošeg zadaha

by | 22 Augusta, 2011
Ukoliko je zadah neugodan, uzrok ne mora uvijek biti unutar usne šupljine, nego može doći i iz probavnog trakta. U oba slučaja, glavni krivci su bakterije. Donosimo nekoliko trikova iz magazina "Health" uz pomoć kojih ćete otkloniti zubne naslage i osvježiti dah.
Jedite južno voće i drugu hranu bogatu vitaminom C koji je bitan za sprečavanje bolesti i upale desni, a oboje su uzročnici zadaha
 
1. ZAČINI
Korijander, zelena metvica, eukaliptus, ruzmarin , sve su to začini i biljke koje su dobre u borbi protiv lošeg zadaha. Možete ih žvakati ili napraviti neku vrstu čaja umačući ih u toplu vodu. Ove biljke ujedno poboljšavaju probavu.
 
2. AKTIVNE KULTURE
Najbolji bi izbor bio jogurt. Jedna je studija potvrdila da jedan jogurt svakodnevno smanjuje nivo sulfidvodonika u ustima, koji je jedan od uzročnika neugodnih mirisa. Takođe, smanjuje bakterije u ustima, a samim tim umanjuje se i rizik od krvarenja zubi i upale desni. U jogurtu, mlijeku i siru nalazi se velika količina vitamina D, koji ne pogoduje bakterijama, tako da se one ne mogu razvijati u ustima. Prilikom odabira jogurta, budite sigurni da nije prošao velike obrade i da nije dodatno zaslađen.
 
3. HRSKAVE NAMIRNICE
Jabuka, mrkva, celer, u osnovi svo voće i povrće bogato vlaknima, dobro je u borbi protiv neprijatnog zadaha. Zubne naslage uzrokuju neugodan miris. Mnogi ugljeni hidrati i proteini se zadržavaju između zuba, pa čak i zdrava hrana poput integralnih žitarica, zato obavezno nakon jela operite ili očistite zube.
 
4. KAMUFLIRANJE
Žvakaće gume bez šećera ne bi trebale zamijeniti pranje zuba nakon jela, ali u slučaju nužde mogu poslužiti. Dakle, to je još jedan način da se potakne stvaranje veće količine pljuvačke za ispiranje plaka i bakterija. Pepermint može zakamuflirati, ali samo na kratko vrijeme. Uvijek se treba odlučiti za žvakaće gume i bombone koji nemaju šećera jer on stvara zubne naslage.
 
5. VITAMIN C
Jedite bobice, agrume, dinju i drugu hranu bogatu vitaminom C koji ne pogoduje bakterijama. Vitamin C takođe je bitan za sprečavanje bolesti i upale desni, a oboje su uzročnici zadaha.
nina tikvesa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.