
Za doručak pripremite muffine sa limunom i bademima
Poslastica koja brzo nestaje sa tanjira Sastojci: 150 g maslaca 120 g šećera 1 vanilin šećer 2 jaja 50 ml limunovog soka 260 g...
Bez obzira na to koliko ste puta čuli koliko je med koristan za zdravlje, vrijedi to ponoviti. On sadrži više vrsta šećera, ali preovlađuju voćni i grožđani šećer. To su prosti šećeri, koji veoma brzo dospijevaju u krv ne opterećujući organizam. Ova ukusna, prirodna namirnica sadrži brojne zaštitne materije, koje djeluju preventivno i terapijski: proteine, aminokiseline, enzime, organske kiseline, mineralne materije, vitamine (naročito iz grupe B kompleksa)… Lipov med, na primjer, podstiče preznojavanje, med od heljde učvršćuje zidove krvnih sudova, a bagremov med ima protivupalno dejstvo. Ipak, najvažniji efekti su jačanje imuniteta i antikancerogeno dejstvo. Med u ishrani možete koristiti na zaista neograničeni broj načina: kao premaz za hljeb i pecivo, zaslađivač u napicima, sastojak kolača…
SAVJET +
Konzumirajte tamnije vrste meda jer sadrže više antioksidanata od svjetlijih vrsta. Nađen čak i u piramidama starog egipta, u kojem je simbolizovao besmrtnost, inicijaciju i ponovno rađanje. Opravdano, jer med sve to i zaslužuje.