Kajsije su obavezan dio ljetnog menija + JAKO su zdrave!

Sezona je kajsija! Izuzetno su hranljive i zdrave - i ovih dana nezaobilazne su na pijacama... Počastite se i uživajte!

by | 29 Juna, 2021

U nastavku otrkij benefite konzumacije kajsija…

#1 Antioksidansi

Kajsije su odličan izvor mnogih antioksidanasa, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E. Mnogo istraživanja pokazalo je da ovi flavonoidi štite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Glavni flavonoidi u kajsijama su hlorogene kiseline, katehini i kvercetin, jedinjenja koja neutrališu slobodne radikale.

#2 Zdravlje očiju

Kajsije se mogu pohvaliti višestrukim jedinjenjima koja su od suštinskog značaja za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E.

#3 Zdravlje kože

Glavni uzroci bora i oštećenja kože su faktori okoline, poput sunca, zagađenja i dima cigareta  Vitamini C i E, koji se nalaze u ovom voću, mogu da pomognu koži. Vitamin C štiti od UV oštećenja i zagađivača okoline neutralizujući slobodne radikale. Osim toga, ovaj vitamin pomaže u izgradnji kolagena, koji koži daje snagu i elastičnost.

#4 Zdravlje crijeva

Kajsije mogu da poboljšaju zdravlje crijeva. Jedna šolja narezanih kajsija daje 3,3 grama vlakana. Kajsije sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vrsta se rastvara u vodi i uključuje pektin, desni i duge lance šećera zvane polisaharidi, dok se nerastvorljiva vrsta ne rastvara u vodi i uključuje celulozu, hemicelulozu i lignin. Kajsija je posebno bogata rastvorljivim vlaknima, što je važno za održavanje zdravog nivoa šećera i holesterola u krvi.

#5 Kalijum

Kajsije sadrže puno kalijuma, minerala koji služi kao elektrolit. U našem tijelu je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje kontrakcija mišića i ravnoteže tečnosti.

#6 Hidratacija

Kao i većina voća, kajsije su prirodno bogate vodom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca. Kako većina ljudi ne pije dovoljno vode, jedenje svježeg voća može vam pomoći da dostignete svoje dnevne potrebe.

magazin.novosti.rs

Karolina Grabowska via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.