Najbogatiji i najlakši doručak na svijetu

by | 16 Novembra, 2012
Počnete li dan zaslađenom zobenom kašom, spriječićete pojavu gladi koja obično nastupi prije podneva. Naime, zob sadrži više vlakana nego druge žitarice te malo šećera, što znači da njegova razina u krvi neće naglo pasti nakon obroka. Osim toga, zob čuva i zdravlje arterija.
Zašto je dobro jesti zob? Kora ove žitarice krcata je beta glukanom, ljepljivom vrstom topivih vlakana koja pomaže varenju tako što usporava prolazak hrane kroz sistem za varenje. Samim tim usporava se i apsorpcija ugljenih hidrata, a to znači da neće doći do naglog skoka šećera u krvi. Naime, krv neće biti "preopterećena" glukozom u jednom trenu i neće se stvoriti hitna potreba za inzulinom.
Zob predstavlja dobar izvor proteina, ali je i krcata mineralima poput kalijuma, magnezijuma, fosfora, mangana, bakra i cinka. Osim što može biti od velike pomoći dijabetičarima/kama, navika jedenja zobi može pomoći u snižavanju povišene razine holesterola, u sprečavanju raka debelog crijeva, a predstavlja i dobar lijek protiv zatvora. 
Početak dana zaslađenom zobenom kašom sjajan je način za sprečavanje gladi koja nastupi prije podneva. Zob sadrži više vlakana nego druge žitarice te malo šećera, što znači da njegova razina u krvi neće naglo pasti nakon obroka. Takođe, američka istraživanja su pokazala da zobena kaša čuva zdravlje arterija. 
 
Za sjajan početak dana prepun energije kombinujte zobenu kašu s nemasnim jogurtom ili mlijekom, malo voća i orašastih plodova. 
Za dijabetičare i dijabetičarke
Tako je zob idealna žitarica za dijabetičare/ke, ali i za osobe koje pokušavaju smršavjeti. Naime, konzumacijom zobi apetit se drži pod kontrolom i smanjuje se želja za čestim grickanjem "zabranjenih namirnica" poput čipsa ili slatkiša. 
Jednako tako, ako u svoju prehranu uključite zobene mekinje (koje su obavezni sastojak Dukanove dijete) možete bolje držati pod kontrolom skokove glukoze i inzulina u krvi nakon obroka, neovisno o tome borite li se sa šećernom bolešću ili ne. 
 
ordinacija.hr