Od ove voćke svi vole sok, a treba je gristi

by | 14 Decembra, 2011
Kada je riječ o narandžama, obično se ističe njihovo bogatstvo vitaminima C i A. Ali, to je tek početak priče o koristima koje nudi ovo osunčano voće. Narandža potiče probavu, ojačava protok krvi u srce. Redovna konzumacija narandže ima energizujući i pročišćavajući efekat na organizam.
Čuli ste da narandža ima sposobnost pročišćavanja krvi i poboljšanja njenog protoka, te pozitivan uticaj na mineralizaciju kostiju? Da, ali ne posežite odmah za sokom. Česta je i ne posebno pozitivna navika uzimanja soka od narandže umjesto jedenja čitavog ploda. Bez obzira što je svježe iscijeđen sok, na taj se način gube važni elementi poput biljnih vlakana. Međutim, ako vam je zbog nekih zdravstvenih problema narandža zasta teško probavljiva, preporučljivo ju je zamijeniti grejpom. Za sve druge, vlakna su zapravo veoma korisna, jer ona skrivena u narandžama su jako dobra za probavni sistem i olakšavaju zatvor. Ona takođe smanjuju holesterol i korisna su za održavanje normalne razine šećera u krvi. 
 
Dobra je vijest da jedan dnevni obrok citrusnog voća smanjuje rizik od moždanog udara za 19 posto. Narandžina kora pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu. 
 
Kosti, zubi i imunitet
Narandže su bogate kalcijem koji je povezan sa zdravim kostima i zubima. Vitamin C stimuliše proizvodnju bijelih krvnih ćelija u našem tijelu, čime se poboljšava imunitet. Dakle, ako želite da spriječite virusne infekcije, redovno jedite narandže. 
 
Osim toga, redovna konzumacija narandži može značajno da smanji rizik i od razvoja bubrežnih kamenaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.