Pun vitamina, liječi crijeva i štiti od raka

by | 6 Februara, 2012
Kupus, sirovi i kiseli, sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa te štiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod hroničnog zatvora.
Koji je kupus bolji – crveni ili zeleni? I jedan i drugi imaju puno vitamina C (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod čira na želucu. 
 
Stari ljudi znaju da se svježi i zdravi listovi koriste za obloge. Treba ih oprati, osušiti, ukloniti zadebljane dijelove, omekšati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem. Oblozi pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), apscesa, čireva, dermatoza, rana, opekotina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale materice i preobilnih menstruacija. 
 
Sok od kupusa
Čemu služi svježi sok od kupusa? Pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti… Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, narendamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunovog soka. Uzima se između obroka. 
 
Kako jesti kiseli kupus
Ipak imajte na umu da kiseli kupus treba češće jesti nekuhan. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati gasove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoze, kod krvarenja sluznice i kože, a kod opšte slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin, komorač te malo soli.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.