Sedam činjenica koje niste znali o bijelom luku

by | 12 Novembra, 2012
Bijeli luk je ukusan začin koji našim jelima uvijek daje neku posebnu notu. Osim što je odličan dodatak jelima, ogromne su i dobrobiti koje čini našem zdravlju. Kroz cijelu istoriju, različite civilizacije pripisivale su mu ljekovita svojstva.
Razvojem nauke dokazano je da bijeli luk sadrži antibakterijska i antivirusna svojstva. Snažan je antioksidans, koji povoljno djeluje na imunološki sistem. Njegova svojstva pokazala su se učinkovitim i u borbi protiv raka, dijabetesa i bolesti srca. Štiti rad srca i krvnog sistema. Mogli bismo još u nedogled nabrajati sva pozitivna djelovanja i svojstva bijelog luka, no huffingtonpost.com donosi nam nekoliko činjenica o njemu koje možda niste znali.
Neugodan zadah izazvan konzumacijom bijelog luka povezan je s tri sastojka: sumpor-vodikom, metanolom i dimentil-sulfidom. Ove tri komponente povećavaju broj mikroba koji se već nalaze u vašim ustima i koji su zaslužni za neugodan zadah. Ovi elementi ulaze i u vaš krvotok tako da ne smrdi zadah, nego sve što izlazi na vaše pore.
Bijeli luk spada u porodicu luka te je u bliskom srodstvu s crvenim lukom, prasom i vlascem, a i cijela porodica je na glasu po lošim mirisima povezanim s njihovom konzumacijom.
Postoji čak 17 različitih vrsta bijelog luka.
Kada bijeli luk vrlo brzo zagori, gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih svojstava. Zdravija opcija je konzumirati ga svježeg.
Ne morate ga čuvati u frižideru, ali najboljeg je ukusa ako se sprema na temperaturi od nula do četiri stepena.
Ako se mješavina bijelog luka i ulja ne iskoristi neposredno nakon pripreme, postoji opasnost od razvijanja bakterija koje mogu dovesti do trovanja. Za svaki slučaj odmah iskoristite ulje i luk koji ste pripremili za začinjavanje.
Iako je danas široko rasprostranjen, nekada nije bio tako dostupan. Koliko je bio cijenjen, dokazuje i činjenica da je za vrijeme mongolskog carstva služio kao valuta.
www.index.hr