Donosimo najbolji recept za medenjake – keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

by | 14 Decembra, 2022

Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno

Sastojci:

  • 15 dag maslaca
  • 15 dag meda
  • 35 dag glatkog brašna
  • 10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
  • 2 manja ili 1 veliko jaje
  • 1 čajna kašičica sode bikarbone
  • začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

 

Jelkice s čokoladom – najjednostavnija slastica koju možete spremiti za blagdane

Priprema:

Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima.

U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

Nakon hlađenja izvadite tijesto. Kašikom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku kašiku, a manju odaberite ako želite malene medenjake. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tokom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni.

Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.

Glazura za ukrašavanje medenjaka:

Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom glazurom, za koju će vam trebati:

  • 10 dag šećera u prahu
  • 3 velike kaške limunova soka

Pomiješajte šećer i limunov sok. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti kašičicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primijetite da je previše tekuća, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od kašike, razrijedite je s malo limunova soka.

Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate, koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stisnite svu glazuru u jedan kut vrećice, a potom škaricama pažljivo odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Vadym Petrochenko / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.