Surutka je jedan od najmoćnijih prirodnih ljekovitih “proizvoda”

by | 15 Maja, 2018

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta, a u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka.

Konzumiranje surutke pospješuje rast i razvoj probavnog trakta, a preporučuju se i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, kao što je masna jetra, ciroza i mononukleoza. Djelotvorna je i kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa i poboljšanje rada bubrega.

Proteini iz surutke su poznati kao brzi proteini jer se brzo apsorbuju i direktno “pune” mišićne ćelije energijom i neophodnim aminokiselinama. Zbog efekta koji postiže, surutka se preporučuje atletičarima i rekreativcima jer osigurava brz oporavak mišića poslije treninga. Ona je i izvanredan izvor proteina i za trudnice jer je kod njih za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Sadrži kompletne proteine i osigurava sve aminokiseline neophodne za dobro zdravlje.

Surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takva stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osjećaja relaksiranosti i pospanosti.

Takođe, surutka smanjuje apetit, snižava holesterol i čisti zubne naslage sprečavajući karijes.

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jedne litre surutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali efekat ćete osjetiti i konzumirajući sirutku u prahu.

Izvor: wall.hr Foto: Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.