Više povrća, manje holesterola

by | 17 Augusta, 2011
Američka asocijacija za srce napravila je listu namirnica koje utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi.
Koštunjavo voće – obezbjeđuje organizmu korisne omega-3 masnoće, a nivo holesterola može sniziti za trećinu. Idealna mjera je 30 g dnevno.
 
Soja – proteini iz soje snižavaju holesterol za gotovo deset posto, isto koliko i sve vrste žitarica. Dovoljno je da pojedete 150 g soje u toku dana.
 
Borovnice – sadrže antioksidant ferostilbin za koji je potvrđeno da povoljno utiče na razlaganje masnoća u krvi. Šaka ovog voća dnevno idealna je mjera.
 
Losos – bogat je omega-3 masnim kiselinama i dobrim HDL masnoćama. Dvjesta grama ove ribe bar jednom sedmično pomoći će vam da snizite holesterol.
Bijeli luk – uz to što je poznat kao odličan antioksidant, bijeli luk pospješuje i regulaciju LDL (dobrog) holesterola i redukciju loših masti u krvi. Jedite ga kada god ste u prilici.
 
Pasulj – preporučuje se u gotovo svim dijetama za snižavanje tjelesne težine i odličan je sagorjevač masti. Dakle, salata od pasulja ili čorbast pasulj s povrćem jednom sedmično mogu mnogo da vam pomognu.
 
Jabuke – odličan su antioksidant i uspješno pospješuju izbacivanje masnoća. Dvije jabuke dnevno su minimum.
 
Voće i zeleno povrće – obezbjeđuje organizmu neophodne vitamine, minerale, prirodan šećer, vlaknaste materije, a pošto su i odlični antioksidanti, utiču i na razlaganje masnoća iz organizma. Jedite ih kada god ste u prilici i ne obazirite se na količinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.