‘Zdrave’ namirnice koje to uopšte nisu

by | 8 Marta, 2012
S manjim udjelom masti, obogaćeno vitaminima i mineralima, s raznolikim zrnjem… Ovi i slični natpisi otisnuti velikim slovima često nas zbune pa pomislimo da kupujemo vrlo zdravu hranu. Ali u kutiji se krije neugodno iznenađenje.
Zahvaljujući prehrambenoj industriji jesti zdravo je sve teže. S manjim udjelom masti, bogato vlaknima, prirodno i slični slogani sofisticirane su metode da vas se uvjeri kako je riječ o zdravom proizvodu koji treba kupiti. Tome možete doskočiti tako da kupujte hranu koja nije pakirana u kutije, staklenke ili konzerve, nego je još uvijek u svom prirodnom neobrađenom obliku. Ukoliko to niste u mogućnosti, onda svakako čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete. 
 
Pazite na sljedeće zamke:
 
Kikiriki-maslac s manjim udjelom masnoće
Ovo je suludo jer je kikirikijevo ulje najzdraviji dio ovog ploda. Sadrži najviše hranjivih tvari pa ste njegovim izbacivanjem samo na gubitku. ‘Kikiriki-maslac s manjim udjelom masnoće ima jednako kalorija kao i klasičan proizvod, ali ima daleko više šećera’, rekla je Bonnie Liebman, američka nutricionistica iz Center for Science in the Public Interest. 
 
Umjesto toga kupite obični kikiriki-maslac. Jedete li umjerene količine oko 30 grama kikirikija na dan, imat ćete manji rizik od srčanih bolesti i raka. Nedavna studija na Harvardu pokazala je da je jedenje kikirikija i drugih orašastih plodova povezano s manjom tjelesnom težinom. 
 
Obogaćena voda
Napici kao što su vitaminizirana voda u biti su zašećereni napici u kojima je tableta vitamina. ‘Oni su nedvojbeno štetni za zdravlje’, kaže Walter Willett, profesor epidemiologije i nutricionizma s Harvard’s School of Public Health. Ovo nije dobro jer mnogi imaju sasvim dovoljnu količinu vitamina, pa im dodatna ili ne treba ili može naškoditi. Osim toga, mnoge studije su pokazale da sintetizirani vitamini donose više štete nego koristi. 
 
Umjesto toga pijte običnu vodu iz slavine. Niti jedan dodatak prehrani ne može se mjeriti s hranjivim tvarima koje dobijemo iz prave prirodne hrane. 
 
Energetske štangice
Ovi slatkiši su nekim čudom proglašeni zdravom hranom koja čak pomaže i pri mršavljenju i stvaranju mišićne mase. U biti su to kalorijske bombe, slatkiši s vitaminima, proteinima i vlaknima. Kod većine je šećer sastojak koji je najzastupljeniji u proizvodu. 
Umjesto njih grickajte voće, povrće i pijte jogurt. 
 
Hrana s više žitarica
Peciva, žitne pahuljice i krekeri na kojima piše ‘s više žitarica’ ne znači da su od cjelovitog zrna. Jedete li hranu od cjelovitog zrna, imat ćete manji rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i raka, manju vjerojatnost da budete pretili od onih koji jedu rafiniranu hranu. Imajte na umu i da je ‘obogaćeno brašno’ u biti rafinirano. 
 
Umjesto toga jedite hranu koja je zaista od cjelovitog zrna. Zobene pahuljice ili kruh od cjelovitog zrna su dobar izbor. Za doručak slobodno pojedite i jaje jer je dobar izvor hranjivih tvari. Žitne pahuljice izbjegavajte – sastav im je sličan kao i kolačima. 
 
Čips i krekeri koji nisu prženi
Zbog slogana ‘pečeno s manjim udjelom masnoće’ ili ‘bez glutena’ mislite da je proizvod zdrav? Većina je napravljena od rafiniranog brašna, sadrži dosta kalorija i malo hranjivih tvari. Istraživanja pokazuju da previše rafiniranog brašna i škroba povećavaju rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa i debljine. 
Umjesto toga grickajte nešto što nije prošlo veću obradu. 
 
Izvor: magazin.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.