Zdravo, jeftino, a smiruje?

by | 19 Decembra, 2011
Faktori koji izazivaju stres na poslu su često neizbježni. Umjesto da se smirujete slatkišima, cigaretom i prigovaranjem, radije stavite nešto korisno pod zub. Postoji hrana koja ublažava stres.
Orasi
Ishrana bogata orasima i orahovim uljem može da pripremi organizam za bolje podnošenje stresa, otkrili su naučnici Univerziteta Pennsylvania State. Oni su prije svega željeli da otkriju kako namirnice koje sadrže višestruko nezasićene masti utiču na krvni pritisak tokom mirovanja, kao i za vrijeme stresa. 
 
Sok od nara
Popijte čašu soka od nara, savjetuju stručnjaci. Tako ćete se osjećati bolje i porašće vam volja za poslom. Sok od nara pravi je odgovor na stres, tvrde škotski stručnjaci. Oni su do ovog zaključka došli nakon što su analizirali podatke skupine ispitanika koji su dvije sedmice svakodnevno pili pola litre soka od nara. Izmjeren im je puls prije i poslije studije, a takođe su ispunili detaljni upitnik o svom raspoloženju na radnom mjestu. 
 
Nakon dvosedmičnog konzumiranja ovog soka, svi su ispitanici bili ‘inspirisani, ponosni, aktivni i entuzijastičniji’. Takođe su u manjoj mjeri bili opterećeni stresom, nervozni, manje su osjećali krivicu ili sram. 
 
Tunjevina
Tunjevina je namirnica koja čuva naše srce i krvne žile, jer sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina. Čak je i jedna konzerva tune dovoljna za pokrivanje  sedmične potrebe omega-3 masnih kiselina. Ona je takođe dobar izvor proteina i mnogih nutrijenata. 
 
Vitamin B
Naučnici s australijskog Univerziteta Svimburne preporučuju konzumaciju vitamina B ako želite da umanjite stres. Procijenili su s kojim je stepenom stresa na poslu suočeno 60 ispitanika na početku studije, 30 dana poslije i 90 dana kasnije. Polovina ispitanika je uzimala dodatke prehrani s vitaminom B, dok su drugi ispitanici uzimali placebo. 
 
Na kraju su stručnjaci ustanovili kako su osobe koje su uzimale vitamin B osjećale manje stresa na poslu na kraju studije nego tri mjeseca prije. S druge strane, ispitanici placebo skupine nisu pokazali nikakvu promjenu. 
 
‘Snižavajući stres takođe možemo sniziti rizik od zdravstvenih problema, kao što  su bolesti krvnih sudova, depresija i tjeskoba’, izjavio je voditelj studije Con Stough. Vitamin B možete pronaći i u piletini, ribi, mlijeku, žumancu, cjelovitim žitaricama i grahu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.