Kako muzika utječe na rezultate na treningu?

by | 23 Decembra, 2022

Ako redovno vježbate sa slušalicama u ušima i nekom vama omiljenom muzikom, pa se jedan dan nađete u situaciji da slušalice ostanu kući, sigurno ćete se osjećati nekako napola izgubljeno i nećete moći napraviti trening na onom nivou na koji ste navikli

Ovaj osjećaj je i znanstveno dokazan, a nedavno objavljen osvrt koji obuhvata rezultate više od 130 provedenih studija potvrdio je da muzika ne samo da trening čini lakšim i ugodnijim, već rezultira i boljom učinkovitošću i kvalitetnijim rezultatima.

Znate li da je ples najbolja vježba za vaše tijelo?

 

Jedno od istraživanja pokazuje da ne bismo trebali biti iznenađeni pozitivnim utjecajem muzike na trening, ali ni utjecajem na sportsku izvedbu. Napravljeni su osvrti studija koji su uključivali oko 3600 ispitanika. Studije su uključivale utjecaj muzike na aktivnosti poput treninga snage, hodanja i sl., ali ne na aktivnosti koje podrazumijevaju muziku, kao što je ples, umjetničko klizanje i sl.

Uz muziku je trening lakši

Utjecaj muzike je proučavan na je više nivoa, od toga kako se osoba osjeća tokom treninga uz koji sluša muziku, kako muzika utječe na percepciju težine treninga te kako muzika utječe na iskorištavanje kisika i srčane otkucaje.

Također, osvrt je proučavao i kako muzika utječe na pojedinčevu sposobnost održavanje ili podizanje performansi, odnosno pomaže li muzika da podignete više tokom treninga ili trčite brže. Kako stoji u zaključku, muzika ima malen ali vrlo pozitivan utjecaj na sve mjerene vrijednosti.

Bolja iskoristivost kisika

Muzika značajno povećava zadovoljstvo tokom treninga ili neke sportske aktivnosti. Ona čini trening naizgled lakšim, te poboljšava iskoristivost kisika. Stoga, za muziku se može reći da poboljšava sportske performanse i izvedbu, jer osoba za isti zadatak uz slušanje muzike, koristi manje kisika.

Kad se govori o utjecaju muzike na srčane otkucaje, situacija je malo složenija. Naime, muzika utječe na promjene u srčanim otkucajima, ali to ponekad može biti prednost, a ponekad nedostatak.

Utjecaj na srčane otkucaje

Niži otkucaji srca za izvedbu iste količine posla bili bi korisni za treninge izdržljivosti, dok bi visoki otkucaji srca bili prednost u treninzima snage. Drugim riječima, tempo muzike, tekstovi, ritam ili glasnoća glazbe mogu ili smanjiti ili povećati rad srca – je li to dobro ili loše, zavisi o situaciji.

Brži ritam ima veće prednosti od polaganog ili umjerenog tempa muzike, a trening na istom ritmu kao što je muzika koju slušate ima blage prednosti pa vam savjetujemo da pronađete muziku koja vam odgovara, stavite slušalice u uši i krenete s treningom.

Zanima nas, koja je vaša omiljena muzika tokom treninga?

 

ljepotaizdravlje.ba

Ridofranz / iStock / Getty Images Plus, Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.