Istraživanje: Borovnice smanjuju rizik od nastanka dijabetesa

by | 12 Septembra, 2013

Američki naučnici otkrili su da određene vrste voća mogu da smanje rizik od nastanka dijabetesa. Ispitani su zdravstveni podaci više od 187.000 ljudi, i to u periodu od 1984. do 2008. godine. Za to vrijeme oko 12.000 osoba dobilo je dijabetes, a kod svih je praćeno koliko voća su konzumirali, koje najviše i koje voćne sokove su najčešće pili.

borovnice

Osobe koje su barem dvaput sedmično jele borovnice, grožđe ili jabuke, uspjele su da za petinu smanje rizik od dijabetesa tipa 2. A kod osoba koje su najmanje jednom sedmično konzumirale voćne sokove, rizik od dijabetesa tipa 1 povećao se takođe za petinu.

Riječ je o prvoj studiji u kojoj je akcenat stavljen na uticaje različitih vrsta voća na rizik od nastanka dijabetesa. Istraživači smatraju da su blagotvorni uticaji određenih vrsta voća rezultat određenog sastojka, pa će nastojati da otkriju o kojem sastojku je riječ.

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.