Izliječite mamurluk uz pomoć ovih trikova

by | 2 Januara, 2013

Ukoliko u vrijeme praznika volite da popijete koju čašicu nekog pića, vjerujemo da se slijedećeg jutra često probudite s mamurlukom.

Osnovni uzrok ovakvog stanja je dehidratacija, što znači da ćete se bolje osjećati čim nadoknadite izgubljenu tečnost.

Najbolje je da odmah nakon buđenja popijete pola litra vode. Suprotno uvreženom mišljenju, crna kava vam neće pomoći, jer nadražuje već iritirane živce. Pored vode, bilo bi dobro da popijete prirodni sok od narandže, koji je bogat vitaminom C, kalcijumom i magnezijumom.

Iako vam aspirin trenutačno dijeluje kao savršen izbor protiv glavobolje, bolje se odlučite za povrće i voće kao što su paradajz, špinat, brokoli, kivi i borovnice, koji su odličan “protivotrov”.

Osim tečnosti, vaš organizam izgubio je i velike količine soli, pa i to treba nadoknaditi. Najbolji izbor je supa iz kesice koja se brzo sprema, a možete pojesti i paradajz čorbu koja će vam vratiti energiju.

Jutro nakon lude žurke trebalo bi da započnete obilnijim obrokom, koji će usporiti apsorpciju alkohola. Ugljeni hidrati efikasno “upijaju” alkohol i oslobađaju od mučnine, pa bi trebalo da pojedete više peciva ili prepečenog tosta.

Nakon doručka, ne zaboravite da izađete napolje i udahnete svijež zrak, koji će obezbijediti mozgu neophodnu dozu kiseonika, pa ćete odmah bistrije razmišljati.

foto: glamour.com