Krvni pritisak, obim struka, grudi… Ovih 6 samopregleda svaka žena trebalo bi da radi!

Rak dojke i kože, bolesti srca i osteoporoza pogađaju veliki dio ženske populacije, a zdravim životnim navikama i redovnim jednostavnim samopregledima mogu se na vrijeme otkriti i liječiti. Steknite dobre navike koje vam mogu spasiti život.

Ako zbog ubrzanog života i previše obaveza niste u potpunosti zanemarili svoje zdravlje, vjerovatno vodite računa o tome da jednom godišnje obavite kompletan sistematski pregled koji uključuje i posjetu ginekologu. No, jednom godišnje nije dovoljno, a briga o zdravlju ne prestaje izlaskom iz ljekarske ordinacije. Ove jednostavne samopreglede možete napraviti u udobnosti vlastitog doma.

#1  Grudi

Jednom mjesečno ili nekoliko puta godišnje

Stručnjaci više ne preporučuju ženama da samopregled dojki obavljaju jednom mjesečno, ali to ne znači da trebate odustati od ove dobre navike. Samopregled dojki pomaže vam da ih bolje upoznate i tako lakše uočite bilo kakve promjene u njima. Naravno, redovini godišnji pregled kod ljekara nemojte propustiti, jednako kao specijalističke preglede na koje vas ljekar uputi, poput ultrazvuka ili mamografije.

Ako ne želite odustati od mjesečnih samopregleda po tušem, tim bolje za vas. U protivnom, odvojite pet minuta nekoliko puta godišnje za svoje grudi – ono što tražite (a ne želite pronaći) su promjene poput udubljenja, nabiranje kože, crvenilo, otok, svrab ili bol.

#2 Koža

Jednom mjesečno

Rak kože najčešći je zloćudni tumor kod ljudi od kojeg u Evropi godišnje oboli više od 3,5 miliona osoba, a ujedno je tumor koji se najlakše uočava. Drugim riječima, redovno pregledavanje vlastite kože može vam spasiti život. Ukoliko se na vrijeme otkrije, rak kože može se izliječiti. Samopregled kože svima je od koristi, a posebno osobama svijetle puti, riđe kose i onima s puno mladeža.

Za samopregled kože potrebno vam je jedno samostojeće i jedno ručno ogledalo ili član porodice koji je spreman pomoći. Potrebno je pregledati svaki centimetar kože, uključujući i područja koja nisu izložena suncu, poput kože na tjemenu, dlanova (ne zaboravite kožu ispod noktiju), područja ispod grudi, genitalnog područja i kože na stopalima.

 

#3 Obim struka

Svaka tri do četiri mjeseca

Obim vašeg struka može biti puno bolji pokazatelj zdravstvenog stanja nego što su to vrijednosti koje pokazuje vaga ili indeks tjelesne mase. Masnoće koje se nakupljaju u ovom području povećavaju rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. Ako imate građu “jabuke” i nakupili ste višak masnog tkiva oko struka, vi ste pod većim rizikom od navedenih bolesti nego žena koja ima građu “kruške” i višak masnog tkiva na bokovima.

Generalno, žene koje imaju obim struka manji od 90 cm u boljoj su formi i boljeg zdravlja. Ako je obim vašeg struka veći od 90 cm ozbiljno razmislite o promjeni navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Nakon 3-4 mjeseca ponovo se izmjerite da vidite napredak. Ponekad se dogodi da vrijednosti na vagi ostanu iste, ali odjeća vam bolje pristaje. To je zato što ste vježbajući povećali mišićnu masu, a riješili se masnog tkiva.

#4 Puls

Jednom mjesečno

Previsoki puls može biti znak hipertireoze, fibrilacije atrija (poremećaj ritma srčane pretkomore) ili drugih srčanih problema. Da biste kontrolisali svoj puls nisu vam potrebni nikakvi instrumenti. Položite kažiprst i srednjak na žilu kucavicu na vratu ili zglobu šake i izbrojte otkucaje u 15 sekundi. Pomnožite broj s četiri i dobićete broj otkucaja srca u jednoj minuti.

Normalne vrijednosti kreću se između 60 i 100 otkucaja, a čak do 120 otkucaja još nije zabrinjavajuće. Činite ovo jednom mjesečno kroz nekoliko mjeseci da biste dobili bolji uvid u to kako vaše srce radi.

#5 Visina

Jednom godišnje

Provjerite koliko ste visoki jednom godišnje – to je vrlo jednostavan način da saznate nešto o zdravlju svojih kostiju. Ako gubite na visini to je znak da vam se kosti troše.

Osigurajte svom organizmu dovoljno kalcijuma konzumacijom mliječnih proizvoda, soka od narandže obogaćenog kalcijem te zelenog lisnatog povrća, poput špinata i brokule te uvrstite u rutinu vježbe snage. Nisu sve vježbe jednako efikasne za zdravlje kostiju. Plivanje je izvrsna vježba za srce, ali ne pomaže kostima. Potrebno je raditi vježbe poput hodanja, trčanja i vježbi pod opterećenjem.

#6 Krvni pritisak

Jednom sedmično ili jednom u dvije sedmice ste u rizičnoj grupi

Redovno mjerenje pritiska pružiće vam uvid u vaše trenutno i buduće zdravstveno stanje. Ako ste zdravi, ali povremeno imate visok pritisak bez dijagnoze hipertenzije ili faktora rizika za razvoj iste, ne morate pritisak mjeriti svake semice.

Ako ste u rizičnoj grupi ili već imate dijagnozu trebalo bi za početak da uložite u kvalitetan uređaj za kućno mjerenje pritiska. Odaberite mirni kutak u domu, sjedite i odmorite pet minuta prije nego što krenete s mjerenjem. Trideset minuta prije izbjegavajte kofein, alkohol, cigarete i fizičku aktivnost, jer mogu poremetiti stvarne vrijednosti. Vodite računa da svaki put mjerite pritisak u isto doba dana. Sjedite uspravno sa stopalima na podu i sklonite rukave prije mjerenja.

Normalne vrijednosti sistoličkog pritiska su do 120, a dijastoličkog do 80. Ako vam se jednom dogodi da vam je pritisak viši od ovih vrijednosti nema mjesta panici: pričekajte nekoliko minuta i izmjerite ponovo. Vodite dnevnik mjerenja kako biste imali uvid u stvarno stanje.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Arhiva portala

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.