Šest higijenskih grešaka koje (pre)često ponavljamo!

Nekada nam se čini da su naše higijenske rutine - koje primjenjujemo dugo - jedine ispravne! Međutim, realnost je da često činimo greške i to one koje su loše po naše zdravlje! Evo o čemu je riječ...

#1 Predugo vrijeme tuširanja ili prečesto tuširanje

Možda zvuči čudno, ali prečesto pranje jednako je loše kao i kada se neko uopšte ne pere, navodi Bright Side. Prema timu stručnjaka za zarazne bolesti sa Univerziteta Columbia, prečesto tuširanje vašu kožu čini suhom te dovodi do njenog pucanja, a upravo će te malene pukotine na njoj omogućiti lakši ulazak mikroba, virusa i bakterija u vaše tijelo. Zato, stručnjaci preporučuju da se ne tuširate više od jednom dnevno, a Healthline navodi i generalna pravila koja treba slijediti za vrijeme tuširanja:

nemojte se tuširati u vrućoj vodi, koristite toplu vodu
nemojte se tuširati duže od 10 minuta
koristite nježni sapun i šampon
nanesite hidratantnu kremu nakon svakog tuširanja i kupke.

#2 Ne perete ruke prije odlaska na toalet

Bakterije se ne nalaze samo u kupatilu ili na wc školjki, one se po cijeloj kući. To znači, ako idete na toalet one se već nalaze na vašim rukama. Zato, kada dodirujete ili ste blizu privatnim dijelovima na vašim rukama se nalaze potencijalno opasni mikrobi. Najbolje bi, dakle, bilo ruke oprati kako prije, tako i poslije obavljanja nužde.

#3 Puštate vodu nakon nužde koristeći prste

WC je vjerovatno najprljavije mjesto u vašem stanu ili kući. Neka istraživanja pokazuju da se kapljice koje sadrže mikrobe na površini WC školjke ponekad nalaze i do 90 minuta nakon puštanja vode, pogotovo ako vodu puštate prije nego što ste spustili poklopac. Zato, pokušajte vodu puštati koristeći vanjsku stranu ruke. To ti može pomoći u slučaju daljnjeg širenja bakterija, ako zaboravite ruke oprati nakon nužde i prstima dodirnete druge površine.

#4 Spavate na istoj jastučnici duže vrijeme

Jastuci su raj za plijesan i grinje, pogotovo ako govorimo o onima od perja. Jedna je studija navela da grinje i prašina mogu pokrenuti alergije koje uzrokuju začepljenje nosa, oticanje i iritaciju gornjih disajnih puteva. Takođe, preporučuje se da jastučnicu perete svake sedmice na temperaturi od najmanje 50 stepeni.

#5 Dopuštate kućnim ljubimcima da spavaju u krevetu gdje i vi

Osim po danu, higijenska pravila trebala bi slijediti i noću. Jedno od njih ne preporučuje dijeljenje istog kreveta s kućnim ljubimcima, obično mačkama i psima. Čak i oni koji redovno odlaze u posjetu salonima za kućne ljubimce u svojem krznu nose puno bakterija, a neki izvori navode i kako neke od njih mogu izazvati bubonsku kugu – najpoznatiji oblik kuge. Statistički podaci govore da su između 1977. i 1998. godine zabilježena 23 slučaja zaraze ovom smrtonosnom bolešću koju su prenijele domaće mačke.

#6 Lice perete sapunom

Velik broj ljudi još uvijek misli da je pranje lica sapunom najbolje što za njega mogu učiniti. Ipak, oni su u krivu. U stvarnosti, sapun začepljuje pore i izaziva pukotine na koži te dermatolozi konstantno naglašavaju kako on nije namijenjen za pranje lica. Kada ga koristite, uništavate zaštitnu barijeru na površini kože i narušavate njen pH.

miss7zdrava.24sata.hr

Arhiva; Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.