Pet namirnica koje vam mogu pomoći da se riješite glavobolje
Kada nas boli glava, prvo posežemo za lijekovima, no trebali bi se okrenuti mudrijem izboru namirnica Ukoliko vas muče glavobolje, pored lijekova,...
Hronični poremećaj metabolizma ugljenih hidrata (šećera) izaziva povećanje nivoa masti, vode i elektrolita (soli) u krvi. Zbog toga je prva i osnovna mjera u liječenju dijabetesa – pravilna ishrana!
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Dozvoljen je unos do 1/2 litra mlijeka dnevno, jogurta i kiselog mlijeka do dvije čaše, bijelog kravljeg sira do 100 g dnevno, dok kremaste i tvrde sireve, kao i kajmak treba izbaciti iz ishrane.
ZAMJENE ZA HLJEB
Hljeb se mora ograničiti na 250 g dnevno, a špagete i drugu tjesteninu sa jajima treba izostaviti iz ishrane. Krompir i pirinač preporučuju se kao zamjena za hljeb koji stoga ne treba jesti uz ove namirnice. Griz nije dozvoljen, a pite i pecivo treba svesti na najmanju mjeru.
POVRĆE
Preporučuju se kiseli i slatki kupus, keleraba, karfiol, krastavci, zelena salata, peršun, pečurke, zelena paprika, špinat, boranija, paradajz, blitva, kelj i cvekla. Povrće koje je prirodni izvor šećera (mrkva, crni luk, pasulj, sočivo, i posebno mladi grašak) treba ograničiti na 100-200 g dnevno.
VOĆE
Dozvoljeno je, ali u ograničenim količinama i bez dodatka šećera. To mogu biti dvije jabuke, dvije kruške, jedna banana, dvije narandže… Koštičavo i sitno voće (trešnje i jagode) mogu da se jedu u porciji do dvije šolje na dan. Izuzetno slatko voće – grožđe, šljive i lubenice – uopšte ne bi trebalo jesti.
MESO I “ZAMJENE”
Svinjsko meso se ne preporučuje, a najbolji izbor su barena i pečena piletina (bez kožice), riba, tjeletina i goveđe meso. Jaja su dozvoljena, ali samo kuhana, do četiri komada sedmično, kao i nemasna salama (do 100 g dnevno). Slanina i čvarci strogo su zabranjeni.
MASTI
Svinjsku mast neophodno je izbaciti iz ishrane, a jela bi trebalo spremati isključivo na ulju. Nisu dozvoljeni ni majonez, masline, orasi i bademi.
Savjet +
Najbolje je jesti kuhana jela.
Za dinstana jela koristite malo ulja.
Pečenje spremajte u foliji ili na roštilju.
Pohovana i jela pržena u dubokom ulju nisu dozvoljena.
Voćni sokovi i sirupi nisu dozvoljeni.
ALKOHOL I SLATKIŠI STROGO SU ZABRANJENI.
Autor: Life Content