
Tri recepta zbog kojih ćete zavoljeti cveklu
Odavno smo shvatili kako cvekla nije stvorena samo za pripremu salata već da ovaj ljubičasti plod nudi puno više. Donosimo tri recepta zbog kojih ć...
Punjeno povrće je uvijek dobra ideja za obrok, a ukoliko želimo napraviti zdrav nadjev, onda je kinoa odličan izbor. Kinoa je bezglutenska namirnica, prepuna važnih nutrijenata, uključujući vlakna, proteine, folne kiseline i magnezijum. Sadrži flavonoide, koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna djelovanja u tijelu. Lako ju je napraviti kao dodatak raznim jelima.
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Napravite čamce od 2 tikvice (prerezati tikvicu na pola), uklonite meso i ostavite sa strane jer će vam trebati za nadjev. Stavite čamce od tikvica u tepsiju, pospite solju i biberom. Pecite 15 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.
U međuvremenu, isperite 1 šolju kinoje i dobro je ocijedite. Time uklanjate prirodni gorki okus koji se stvara na površini sjemenki. Nakon toga pomiješajte kinoju i 2 šolje vode u loncu. Pričekajte dok smjesa provri na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite da se kuha na laganoj vatri. Neka se kuha poklopljena sve dok ne apsorbira svu vodu, oko 10-15min.
Dok se kinoja kuha, zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte meso tikvice, luk, bijeli luk, čili, origano i prstohvat soli. Propržite sastojke uz povremeno miješanje oko 4 minute. Skinite sa vatre i umiješajte kinoju. Napunite tikvice ovom smjesom.
Ponovo stavite tikvice u rernu i pecite dok vrhovi ne porumene, oko 5 minuta. Pospite origanom.
ljepotaizdravlje.ba