Rižoto s tikvicama i sirom koji se topi u ustima

by | 26 Oktobra, 2022

Želite li uživati u kremastom rižotu, koristite rižu arborio ili neku drugu vrstu riže kratkog zrna, koja je namijenjena baš za ovakvo jelo

Sastojci:

  • 1250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 320 g riže arborio
  • 80 ml ulja
  • 65 ml suhog bijelog vina
  • 30 g naribanog parmezana
  • 3 kašike maslaca
  • 2 tikvice
  • 1-2 čehna bijelog luka
  • sol i biber po želji

Priprema rižota:

Zagrijte dvije kašike ulja u većoj tavi. Dodajte nasjeckane tikvice i pirjajte ih dvije do tri minute, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite tikvice. Stavite u tavu nasjeckani bijeli luk i pirjajte ga oko pola minute, pa izvadite i stavite sa strane zajedno s tikvicama. Zagrijte temeljac u mikrovalnoj pećnici ili na šporetu u zasebnom loncu.

Pročitajte i… Pečena bundeva u slanoj i slatkoj varijanti kojoj niko neće odoljeti

U tavu stavite ostatak ulja i zagrijte ga na jakoj vatri. Dodajte rižu, promiješajte i pustite da se tostira oko jedne minute. Podlijte rižu vinom i miješajte na laganoj vatri minutu-dvije. Kad vino ispari, smanjite temperaturu na lagano i dodajte trećinu pripremljenog i ugrijanog temeljca. Promiješajte.

Kada riža “popije” sav temeljac, dodajte još trećinu. Miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac, a riža ne bude al dente. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta kuhanja. Uklonite rižu s vatre i dodajte maslac, naribani parmezan, pirjane tikvice i bijeli luk. Posolite i pobiberite po želji. Promiješajte i poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji.

 

 

 

ljepotaizdravlje.ba

NKMandic / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.