Šta sve pojačava menstrualne bolove?

by | 24 Februara, 2022
šta sve pojačava menstrualne bolove

S menstrualnim bolovima (dismenorejom) susreće se mnogo žena, a znate li šta sve može da ih pojača?

Ako ste od žena koje imaju dismenoreju, obavezno izbjegavajte sledećih nekoliko stvari, kako biste što bezbolnije provele dane menstruacije.

Šta sve pojačava menstrualne bolove?

Stres, ishrana i fizička aktivnost ne doprinose tome da kroz ciklus prođete bez bilo kakvih problema. Naprotiv, sve to može da pogorša stanje, a pogotovo kod žena koje i inače imaju problema s bolnim menstruacijama.

U nastavku je objašnjeno kako stres, hrana i fizička aktivnost negativno utiču na dismenoreju.

Menstrualni bol i stres

Istina je da je stres odgovoran za mnogo problema s kojima se suočavamo u svakodnevnom životu (fizički i psihički). Naravno, to nije moglo da ne utiče na našu ionako poremećenu psihu u danima tog perioda.

Pročitajte i… Bolne i obilne menstruacije i prirodno liječenje

Možda neće biti lako da ga se riješite, međutim, možete da uradite neke vježbe da smirite svoje nerve kada osjetite buktinju.

menstrualni bol

Foto: Polina Zimmerman via Pexels

Menstrualni bol i loša ishrana

Kada kažemo loša ishrana ne mislimo samo na brzu hranu koja opterećuje vaš organizam, već i na činjenicu da ne jedete pravilne obroke svaka tri sata, što dovodi do iscrpljenosti vašeg organizma.

Pročitajte i… Menstrualni ciklus i ishrana: Šta jesti, a šta izbjegavati?

Naročito u danima ciklusa, potrebno je da jedete male i česte obroke kako biste izbjegli vrtoglavicu zbog čega ćete biti umorniji.

Menstrualni bol i fizička aktivnost

Kada vaše tijelo pokušava da se izbori sa činjenicom da krvari, bilo bi dobro da ne idete u teretanu da radite tegove ili aerobne vježbe. Preferite opuštajuće položaje joge ili pilatesa i prošetajte (ako možete da izdržite bol) na traci za trčanje.

ljepotaizdravlje.ba

Svetlana Larshina / iStock via Getty Images Plus