Vježbe koje sagorijevaju najviše kalorija

by | 9 Maja, 2024

Ako imate za cilj da smršate onda trebate birati vježbe koje sagorijevaju najviše kalorija. Visina i težina utječu na količinu sagorijevanja kalorija, ali svako može naći nešto što mu odgovara

Zdrav i fit način života ne treba samo da bude stvar trenda nego načina života. Svakako da s dolaskom ljeta sve više ljudi odlučuje da krene s treningom te traži najbolje načine kako da u što kraćem roku sagori veći broj kalorija. Srećom, postoji mnogo vježbi koje vam mogu pomoći u tom cilju.

Trčanje

Trčanje je jedan od najboljih načina sagorijevanja kalorija. U prosjeku osoba može sagorjeti od 500 do 1000 kalorija u jednom satu trčanja.

Plivanje

Plivanje je vježba koja pogađa više mišićnih skupina odjednom. Stručnjaci naglašavaju kako 30 minuta plivanja može sagorjeti 200 do 300 kalorija”. Plivanje je također dobro za zdravlje kardiovaskularnog sustava, gradi izdržljivost i povećava snagu.

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)

HIIT treninzi uključuju naporan rad u intervalima, pa zatim odmor. Iako postoji mnogo verzija HIIT-a tradicionalna tabata uključuje 20 sekundi znojenja i 10 sekundi odmora, osam rundi ili četiri minute. U prosjeku osoba sagori 400 do 600 kalorija u 30 minuta.

Preskakanje užeta

Preskakanje užeta izvrsno je za jačanje donjeg i gornjeg dijela tijela uz poboljšanje izdržljivosti i kardiovaskularne kondicije. Stručnjaci također naglašavaju da poboljšava koordinaciju, jer um mora raditi dok skačete. Preskakanje užeta može sagorjeti 600 do 1000 kalorija u sat vremena.

Trening snage

Trening snage jedan je od najučinkovitijih načina za sagorijevanje kalorija. Prosječna osoba tokom jednog sata treninga snage može u prosjeku sagorjeti 300 do 400 kalorija, ali se sagorijevanje kalorija dešava i tokom dana zbog EPOC učinka. EPOC predstavlja povećanje metabolizma koje se događa nakon treninga snage povezanog s potrošnjom kisika koji je potreban za obnavljanje mišića.

Boks

Boks je dobar ne samo za oslobađanje nagomilane energije već je dobar za poboljšanje ravnoteže, povećanje izdržljivosti te jačanje gornjeg dijela tijela i jezgre. U prosjeku osoba sagori 500 do 800 kalorija u sat vremena vježbanja.

Gimnastika

Gimnastika uključuje složene vježbe i pokrete za trening snage koji se izvode ritmički, koristeći svoju tjelesnu težinu kao otpor. Stručnjaci navode da 30-minutna sesija tjelovježbe može sagorjeti između 140 do 200 kalorija, ovisno o vašoj težini i razini intenziteta.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images