
Zlatni začin za bistar um: Kako kurkuma štiti mozak
Mnoge studije istražuju kako kurkuma štiti mozak, a rezultati pokazuju da njen glavni sastojak, kurkumin, može smanjiti upale i podstaći rast novih...
Iako se kinoa više koristi kao namirnica za slana jela, ipak može odlično da se uklopi i u dobar desert. Donosimo zdraviju varijantu čoko poslastice sa hrskavom kinojom u kojoj će uživati cijela porodica.
Sastojci:
Ukusne falafel kuglice prema receptu food blogerice Berine Kapa
Priprema:
Pripremiti manji kalup (može se koristiti i kalup za hljeb), te obložiti s papirom za pečenje.
Kinoju staviti u manju tavu i zagrijati na srednjoj temperaturi uz miješanje dok ne počne pucketati. Sklonite sa strane.
Čokoladu i kokosovo ulje rastopite u posudici na laganoj temperaturi.
Smjesu pomiješajte sa kinojom, a potom je premjestite u pripremljeni kalup i ujednačite. Smjesa bi trebala biti visine do 1cm.
Ostavite u zamrzivač do 1h. Prije konzumiranja ostaviti da odstoji malo na sobnoj temperaturi, te potom rezati po želji na uske pločice ili izlomiti na manje komadiće.
ljepotaizdravlje.ba