Zasladite se korpicama s kikiriki puterom i malinama

by | 19 Februara, 2024

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Ljubitelji kikiriki putera, donosimo jedan odličan recept za korpice koje se tope u ustima.

Podloga za korpice: 

  • 6 velikih kašika tečnog kikiriki putera
  • 3 velike kašike rastopljenog kokosovog ulja
  • 3 velike kašike javorovog sirupa
  • Prstohvat morske soli

Sve sastojke dobro promiješajte i dobijenu smjesu podjednako raspodijelite u 6 silikonskih kalupa za mafine. Ostavite u zamrzivač dok ne napravite preljev od malina.

Preljev od malina: 

  • 1,5 šolja zamrznutih malina
  • 1 kašičica chia sjemenki
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 kašika soka od limete

Sastojke stavite u tavu na laganu vatru. Kako se maline odmrzavaju, počeće da puštaju tečnost. Neprekidno miješajte dok ne puste sok. Zatim na jačoj vatri prokuhajte smjesu. Pomoću gnječilice za krompir izgnječite maline za glatku, ujednačeniju teksturu. Nastavite da kuhate dok se smjesa ne zgusne i dok se ne pojave mjehurići u posudi. U ovoj fazi, dobićete želatinsku smjesu. Za ovaj postupak je potrebno cca 4-5 minuta.

Pričekajte da se preljev od malina ohladi na sobnoj temperaturi, a potom zvadite kalup iz zamrzivača i kašikom jednako raspodijelite preljev s malinama po bazi s kikiriki puterom koja se već stegla. Potom vratite kalup ponovo u zamrzivač da korpice odstoje još minimum sat vremena.

Slatki hljeb od bundeve prema receptu food blogerice Berine Kapa

Nakon što su korpice odležale u zamrzivaču potrebno vrijeme, ostavite ih 10ak minuta na sobnoj temperaturi i spremne su za konzumaciju.

 

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.