Besplatno je i čuva bistrinu uma

by | 13 Decembra, 2012
Žene ne treba da izbjegavaju sunce. Naime, vitamin D, koji se stvara u našem organizmu ako se barem 10 minuta izlažemo sunčevim zrakama, može biti ključna komponenta kognitivnog zdravlja žena koje stare, pokazale su nove studije. 
Dva nova istraživanja objavljena u Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences pokazala su da vitamin D može biti ključna komponenta kognitivnog zdravlja žena koje stare. 
 
U Univerzitetskoj bolnici u Angersu zaključili su da je povišen unos vitamina D povezan sa smanjenim rizikom za razvoj Alzheimerove bolesti. U njihovo istraživanje bilo je uključeno 498 žena. Unutar ove populacije, žene koje su oboljele od Alzheimerove bolesti imale su niži unos vitamina D (prosječno 50,3 mcg/sedmica) u odnosu na žene kod kojih se razvio neki drugi oblik demencije (prosječno 63,6 mcg/sedmica) ili na žene kod kojih nije došlo do razvoja demencije (prosječno 59,0 mcg/sedmica). 
 
Drugo istraživanje iz Minneapolisa ukazuje da nizak nivo vitamina D kod žena rezultira većim rizikom za razvoj kognitivnih poremećaja i većim rizikom za slabljenje kognitivnih sposobnosti. 
 
Svoju analizu američki su naučnici/e bazirali na 6.257 starijih žena kojima je mjeren nivo vitamina D i testirane su njihove kognitivne sposobnosti. Vrlo niske razine vitamina D (manje od 10 ng/ml krvnog seruma) povezane su s povećanim rizikom za razvoj kognitivnih poremećaja, a niske razine vitamina D (manje od 20 ng/ml krvnog seruma) povezane su s višim rizikom za slabljenje kognitivnih sposobnosti.