Od čega bolujete? Zagledajte se u stolicu

by | 30 Septembra, 2011
Učestalost pražnjenja crijeva i volumen stolice veoma se razlikuju i kod zdravih osoba, pa je teško reći koliko učestalo mora biti normalno pražnjenje crijeva i kolika bi trebala biti normalna količina stolice. Ali na neke simptome morate da pripazite.
Neki se pojedinci osjećaju zdravi, a imaju po tri do četiri stolice na dan, drugi opet nisu zabrinuti što imaju svega jednu stolicu svakog trećeg dana. 
 
Zbog nepostojanja jasne ‘normalne’ učestalosti pražnjenja crijeva, važno je upoređivati promjene stolice s prethodnim brojem stolica kod istog bolesnika. Neuobičajeni prestanak pražnjenja stolice ili bilo koje druge promjene od uobičajenog znak su koji ne treba zanemarivati. 
 
Značajan je i izgled stolice
 
Stolica poput olovke 
Susreće se kod iritabilnog crijeva, ali može upućivati i na stenozu završnog dijela debelog crijeva tumorom, upalom ili ekstraluminalnim procesima. Kod pacijenata koji se žale na tegobe s pražnjenjem treba pregledati stolicu i uočiti njen izgled, miris, primjese (krv, sluz, gnoj, paraziti). Važno je izvršiti rektalni pregled i promotriti izgled fecesa na prstu rukavice. 
 
Stolica crne boje poput katrana, oštrog mirisa 
Znak je krvarenja iz gornjeg dijela probavnog trakta (jednjak, želudac ili dvanaestopalačno crijevo). Pri opsežnom krvarenju stolica je poput crne kaše, a bolesnici pokazuju znakove cirkulacijskog kolapsa. Neki lijekovi npr. preparati željeza i bizmuta mogu obojiti stolicu crnom bojom. 
 
Voluminozne stolice 
Ovo se najčešće javlja pri bolestima tankog crijeva ili proksimalnog dijela kolona (gornji dio debelog crijeva). One su često svijetle, vodenaste ili masne, smrdljive, bez krvi, a često sadrže i neprobavljenu hranu. 
 
Stolice malog volumena 
Česte stolice uz čestu flatulenciju i pražnjenje sluzi upozoravaju na bolest lijevog dijela kolona i rektuma. Asocirana inkontinencija upućuje na disfunkciju rektalnoga sfinktera, neurološku bolest ili dijabetičku neuropatiju. 
 
Noćna pojava proliva 
Gotovo uvijek upozorava na organsku bolest. 
 
Pojava krvi u stolici 
Upućuje na upalu, infekciju ili neoplazmu. 
 
Gnoj i eksudat 
Upućuje na upalu i infekciju (često se zamjenjuje sa sluzi). 
 
Pjenušave stolice sa steatorejom 
Stolice s povećanom količinom masti upućuju na nedovoljnu probavu ili lošu apsorpciju u crijevima (malapsorpcijski sindrom). 
 
Hronični proliv 
Bolesnici s hroničnim prolivom su iscrpljeni, dehidrirani, gube na težini, obično su bez apetita i pokazuju znakove malnutricije (pothranjenosti). Najčešći uzroci hroničnog proliva su hronične bolesti npr. ulcerozni kolitis, divertikuloza crijeva, hronični pankreatitis, šećerna bolest (dijabetička enteropatija), tuberkuloza crijeva, SIDA. U slučaju hiperperistaltike treba pomišljati na hipertireozu. Terapijski u svim vrstama proliva najvažnije je nadoknaditi tekućinu i elektrolite, te se potom  skoncentrisati na liječenje osnovne bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.