Probajte med iz košnice u svom stanu

by | 15 Decembra, 2011
Dizajneri iz "Philipsa" osmislili su pravi uređaj za sve obožavatelje meda. Riječ je o "urbanoj košnici" koja vam daje mogućnost da proizvodite i konzumirate svjež med u svom stanu.
Neobična konstrukcija namijenjena je kačenju u zatvorenom prostoru, a budući da je napravljena od providnih materijala, možete posmatrati insekte na djelu. Na jednoj strani nalazi se košnica, a na drugoj stalak sa cvijećem, pa ovaj izum ujedno predstavlja i zanimljivu dekoraciju. U sklopu košnice su ramovi za pčele i dimna pumpa za smirivanje insekata kada je poklopac otvoren. "Urbana košnica" je dio novog projekta kompanije "Philips" pod nazivom "Mikrobiološki dom". Ideja je da otpad iz jednog domaćinstva bude iskorišten za podmirivanje potreba drugog domaćinstva.
Clive van Heerden koji je osmislio ideju izjavio je da se zaštita životne sredine ne ogleda samo u kupovini štedljivih sijalica i da treba učiniti mnogo više.
– Dizajneri imaju obavezu da istraže rješenja koja će manje zagađivati prirodu i trošiti njene resurse. Sve kućne uređaje bi trebalo ponovo napraviti tako da štede energiju – rekao je van Heerden.
Čelnici "Philipsa" ističu da njihova "urbana košnica" ima čak i terapeutsko dejstvo na čovjeka – naime, posmatranje pčela i njihovih aktivnosti ima umirujući efekat. S obzirom na to da su pčelinje zajednice ugrožene širom svijeta, dizajneri ove košnice se nadaju da će njihov izum doprinijeti očuvanju pčelinje vrste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.