Šamponi i sapuni zbog kojih smo sve deblji

by | 11 Jula, 2011
Šampon vas čini debelima? Saznajte istinu o ‘hemijskim kalorijama’ u sredstvima za higijenu. Teorija koju su godinama ismijavali sad je dobila znanstveno uporište.
Genetika, unesene kalorije i energija koju trošimo tri su ključne stvari za mršavljenje ili debljanje. No, što ako unatoč novoj prehrani i dalje ne možete skinuti kilograme? 
 
Nova istraživanja pokazuju da ovom problemu pridonose tzv. hemijske kalorije, koje se nalaze u sredstvima za održavanje higijene, kao što su šamponi, losioni za tijelo i sapuni. Liječnici iz Mount Sinai Medical Centera u New Yorku tvrde da ftalati, sastojci gotovo 70 posto kozmetičkih proizvoda, te mnogih sredstava za čišćenje, remete prirodni sustav kontrole tjelesne težine i delikatnu ravnotežu hormona. 
 
Svakodnevno izlaganje ftalatima moglo bi se dovesti u vezu s dječjom pretilošću i problemima s težinom u odrasloj dobi. 
 
Tijekom dugogodišnje studije na djevojčicama koje žive u istočnom Harlemu, tim iz Mount Sinaija mjerio je razinu izloženosti ftalatima analizirajući njihov urin. ‘Najdeblje djevojčice imale su najviše ftalata u urinu’, rekao je prof. Philip Landrigan, autor studije. 
 
Ftalati se koriste u izradi kozmetike, sredstava za čišćenje kućanstva i plastičnih boca više od 50 godina. Bisfenol-A (BPA), koji se nalazi u plastičnim predmetima, također je izvor ‘kemijskih kalorija’. Obje kemikalije utječu negativno na žlijezde i proizvodnju hormona. Između ostalog, BPA oponaša djelovanje estrogena koji se povezuje s debljanjem u pubertetu. 
 
Kombinacija dijete s niskim unosom kalorija i izlaganje ftalatima je posebno opasna. Naime, ove su žene najranjivije na negativni utjecaj ftalata. Smanjuju količinu masnoća koje uzimaju, te time smanjuju i količinu vitamina topivih u mastima. Zbog toga imaju suhu kožu. Da bi riješile problem nanose kreme koje sadrže ftalate, koji remete hormone i otežavaju gubitak kilograma. 
 
Izvor: net.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.