Tajne dugovječnosti pokupljene širom svijeta

by | 21 Septembra, 2011
Svaka kultura ima svoje tajne za bolji život i dugovječnost, a ovi tradicionalni lijekovi i navike, poput ispijanja biljnog čaja ili kuhanja s posebnim začinima, možda se čine nevažnim, ali istraživači kažu kako itekako mogu dovesti do velikih promjena.
Ljekari su za vas skupili šest tajni zdravog života iz Japana, Rusije, Holandije, Indije, Grčke i Paname. Iskoristite isprobane metode koje stotinama godina unapređuju kvalitet života stanovnicima dugovječnijih nacija. 
 
Panama 
Profesor s Harvarda, dr. Norman Hollenberg, godinama je proučavao pripadnike plemena Kuna, koji piju barem pet šoljica neprerađenog kakaa na dan. Za razliku od drugih Panamaca koji uglavnom piju hranjivim sastojcima osiromašen prerađeni kakao, među Kunama je rizik od raka, dijabetesa, moždanog i srčanog udara bio manji za 10 posto. Vjerovatno zahvaljujući flavonoidima iz kakaa. A vi? U šoljicu toplog mlijeka promiješajte kakao prah i med. 
 
Japan 
Japanci žive duže od gotovo većine ljudi na zemlji. Vjerovatno zato jer tamo živi najmanje pretilih ljudi. To mogu zahvaliti kulturi ‘hara hachi bu’, što znači jesti dok ne osjetite kako ste 80 posto puni. U tom je trenutku vaš želudac 100 posto pun, samo što to mozak još ne zna. A vi? Prije nego ga progutate, pokušajte da žvaćete zalogaj oko 20 puta. Lakše ćete prepoznati vrijeme sitosti. 
 
Rusija 
Zlatni korijen ili arktički korijen (Rhodiola rosea) biljka je koja raste u hladnim uslovima, a Rusi je tradicionalno koriste za niz bolesti, od infekcija do visinske bolesti, depresije te problema nervnog sistema. Pomaže tijelu da lakše podnese stres, poboljšava izdržljivost organizma i smanjuje stres i umor. A vi? Kupite korijen i čim osjetite stres skuhajte čaj. 
 
Holandija 
Za Holanđane je bicikl najdraže prevozno sredstvo. Gotovo dvije trećine putovanja obave na ovaj način, pa svaki stanovnik biciklom pređe u prosjeku četiri kilometra na dan. Statistički podaci pokazuju da vozači u prosjeku žive po 14 mjeseci duže ako svakodnevne kratke rute obavljaju vozeći bicikl. A vi? Na sic, pa okrećite pedale do posla – ali vozite se sporednim ulicama u kojima nema toliko saobraćaja i zagađenja. 
 
Indija 
Velik dio indijskih jela sadrži kari tj. turmerik – začin koji se u medicini koristi hiljadama godina. Nova istraživanja pokazuju da sprečava pojavu Alzheimerove bolesti. Ne čudi dakle da je jedna od najnižih stopa oboljelih od Alzheimerove upravo u sjevernoj Indiji. A vi? Jedite više povrća i piletine s karijem – barem jednom sedmično i češće koristite turmerik. 
 
Grčka 
Studija s više od 23.000 Grka pokazala je da popodnevni odmor izuzetno godi zdravlju. Odrasli koji popodne spavaju barem 30 minuta, barem tri puta sedmično, imaju 37 posto manji rizik od smrti koja je posljedica srčanih udara. Ako vam posao to onemogućuje, odspavajte popodne barem preko vikenda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.