3 jednostavna načina za dobro raspoloženje svakog dana

Sasvim je u redu ako se nekada osjećate loše i neraspoloženo, ali nije dobro da takvo stanje traje duže od jednog dana. Ako vam se, pak, to dešava, poslušajte ova tri jednostavna savjeta kako da sami sebe oraspoložite...

by | 21 Maja, 2021

Treba uživati u svakom danu i što manje se stresirati i stvarati nervozu, ali ako vam se to i dešava malo češće, isprobajte na ova tri načina da povratite dobro raspoloženje:

Pogledajte fotografije svoje djece, prijatelja ili kućnih ljubimaca koje vas usrećuju 

Kad se udubite u sliku, razmislite o tome zašto vas baš ta slika čini sretnima – možda vas podsjeća na nešto smiješno ili nježno, možda je u pitanju neki dan koji ste proveli sretni i zadovoljni. Šta god bilo u pitanju, istraživanja pokazuju da razmišljanje o prethodnim događajima i osjetilnim iskustvima može izazvati iste radosne emocije.

Započnite dan s pozitivnom izjavom o sebi koja se temelji na činjenicama

Motivacijski govori i upute koje čovjek daje samom sebi podižu samopouzdanje, jer ono što mislimo utječe na naše postupke i emocije. Treba imati na umu da motivacijski govor ili upute moraju biti temeljene na činjenicama. Ako kažete: ‘Ja sam jako dobar roditelj’ to može biti istina, ali ako ste loše raspoloženi, izgledi su da nećete vjerovati sami sebi. Bolji primjer je ‘Ja sam super roditelj jer sam odveo svoje dijete u park nakon škole i znam da ga je to jako usrećilo’. Što je izjava konkretnija, to je vjerovatnije da ćete joj vjerovati – i to je veća vjerovatnost da će vam pomoći da se bolje osjećate.

Pohvalite tri osobe svaki dan

Istraživanja pokazuju da ćete ovako steći prijateljstva i veće samopouzdanje – jer su komplimenti često uzvraćeni. Zato započnite ciklus sreće, piše portal Success.

24sata.hr

Khosrork/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.