Ako imate problema sa hrkanjem isprobajte ova tri savjeta

Ako imate problem sa hrkanjem onda trebate, prije svega, znati da na to mogu značajno utjecati neke od ovih stvari - prekomjerna težina, pušenje, dehidracija i ispijanje alkohola

by | 29 Aprila, 2021

Više od 25 posto cjelokupne populacije ima problem s hrkanjem, a on pogađa oko 30 do 40 posto odraslih osoba. Koliko hrkanje može biti nezgodno za osobu koja hrče, toliko može i za one koji spavaju sa takvom osobom, ali stručnjakinja za spavanje i psihologinja Suzy Reading za Mirror je podijelila kako zaustaviti hrkanje i dobro se naspavati.

– Hrkanje mogu uzrokovati brojni faktori te prouzrokovati titranje jezika, usta, grla ili disajnih puteva u nosu dok dišete. Kad se ti dijelovi tijela opuste dok spavamo, javlja se hrkanje. Spavanje s osobom koja hrče također može uzrokovati redovne smetnje koje dovode do umora, razdražljivosti i lošeg raspoloženja ujutro – objasnila je te otkrila kako to spriječiti.

Pogledajte svoj način života

Mnoge stvari mogu povećati sklonost hrkanju, uključujući prekomjernu težinu, pušenje, dehidraciju i ispijanje alkohola. – Integriranje zdravih navika u svakodnevnicu, hidratacija i prehrana smanjit će vjerovatnost hrkanja, a istovremeno povećati ukupnu kvalitetu sna i dobrobiti – kaže Suzy.

Provjerite okruženje u kojem spavate

Prašina i polen mogu povećati vjerovatnost hrkanja, pogotovo ako patite od alergija. Pazite da redovno perete posteljinu i usisavate, kao i da se tuširate i presvlačite u čistu odjeću prije spavanja.

Razmislite o spavanju na boku

Spavanje na boku može smanjiti vjerovatnost hrkanja. – Spavanje na boku smanjuje kompresiju disajnih puteva što znači da ćete manje hrkati nego kad spavate na leđima – objašnjava.

vecernji.hr

BartekSzewczyk/Getty Images via Guliver