Kada vam se neko povjerava – slušajte pažljivo!

by | 14 Decembra, 2021
slušajte pažljivo

Kada vam se neko povjerava, nije uvijek najbolje rješenje da zauzmete poziciju savjetnika ili psihologa (čak i ukoliko to jeste). Slušajte pažljivo!

Ako osoba koja je pod stresom traži nekoga kome bi se izjadala – ne traži nužno savjet. Naime, psiholozi ističu da osoba koja je pod stresom prvenstveno želi da je neko sasluša, odnosno da izbaci iz sebe to što je muči bez dobijanja bilo kakvih savjeta.

Kada vam se nek povjerava – slušajte pažljivo!

Naučite djelotvornije taktike:

Prvo saslušajte

Ako odmah pređete na sopstveno iskustvo u stilu “tačno znam kako se osjećaš!”, možete nehotice umanjiti važnost tuđeg iskustva i bola koji osoba osjeća.

Pokušajte radije da kažete: “Ne mogu ni da zamislim kroz šta trenutno prolaziš, ali čini mi se da sam se osjećala slično kada…” Nijansom u izražavanju dajte važnost osjećanjima koja vam je neko upravo povjerio.

Izjegnite opšta mjesta

Nemojte instinktivno odmah reći „sve će biti u redu”, jer tom rečenicom zapravo više hrabrite sami sebe (neprijatno vam je ili se plašite da ne kažete nešto pogrešno).

Umjesto toga, pokažite da ste zainteresovani za problem i postavite pitanja poput: „Možeš li mi to detaljnije objasniti?” ili “Šta ti je najteže palo?”.

Ako ne znate šta da kažete…

…i to je u redu. Jednostavno stavite sagovorniku do znanja da cijenite što je odabrao upravo vas da vam se povjeri.

ljepotaizdravlje.ba

nortonrsx / iStock via Getty Images