Za ljepši život: Greške iz prošlosti treba prihvatiti, a ne zaboraviti

Većina ljudi sa sobom nosi dio prošlosti i to obično one sa kojom se nikako ne mogu pomiriti, a trebali bi, jer jedino tako može se živjeti ispunjeno, sretno i zadovoljno. Zato je vrijeme da se suočite sa greškama, oprostite i sebi i drugima i nastavite živjeti onako kako zaslužujete...

by | 18 Augusta, 2021

Kako krenuti dalje i oprostiti sebi može da bude jedna od najkorisnijih stvari koju ćete napraviti za sebe u budućnosti.

Prihvatanje – Samoopraštanje nije samo lakši izlaz. Riječ je o prihvatanju. Prihvatiti stvari onakvima kakve jesu znači bolju i sretniju budućnost pred vama.

Izbjegavanje preživljavanja – Riječ je o tome da prihvatite ono što se dogodilo u prošlosti, da budete spremni da pređete preko toga i nastavite dalje.

Mirenje s onim što se dogodilo – To znači da morate da se pomirite bez racionalizacije ili opravdavanja svojih postupaka kako biste ih prihvatili.

Kajanje – Kao rezultat preuzimanja odgovornosti, možete da osjećate niz negativnih emocija. Zajedničke su krivica i sram i to je u redu.

Učite na greškama – Učenje na svojim greškama omogućuje vam da izbjegnete iste greške.

Vratiti i popraviti – Sljedeća faza samoopraštanja ima za cilj da popravi i vrati povjerenje. Izvinjenje i mijenjanje svog ponašanja je važan dio.

Obnova – To često zahtijeva sposobnost učenja iz iskustva kako biste mogli da nastavite dalje.

Razumijevanje greške – To zahtijeva razumijevanje zašto ste učinili to što ste učinili i šta možete da učinite da se to više ne ponovi.

Razgovarajte – Razgovor s drugim ljudima jedna je od najkorisnijih stvari koje možemo da učinimo što se tiče naših osjećanja.

Riječi nam pomažu da razumijemo – Riječima razmišljamo kao ljudi. Ako nemamo riječi za svoja osjećanja, one ostaju oblaci negativnih misli, a ne specifične riječi poput ‘krivice’, s kojom možemo da se pozabavimo.

Zastanite i udahnite – Nikome nije od koristi ponavljanje greške. To vrijeđa vas i druge i ne mijenja ništa osim što se još gore osjećate.

Zahvalnost – Pokušajte krivicu da zamijenite zahvalnošću. Budite zahvalni za stvari koje imate u svom životu i za kvalitetne odnose sa ljudima koje ste odabrali da budu uz vas.

radiosarajevo.ba

Ridofranz/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.