Zdravo & slasno: Pomfrit od batata

by | 13 Novembra, 2022

Pomfrit od batata (slatkog krompira) važi za vrlo ukusnu i jednostavnu grickalicu ili kao prilog. Zdraviju verziju pomfrita obogatite mješavinom začina koji mu daju finu hrskavost i arome, a opet slatkasti okus batata nije izgubljen.

Sastojci za dvije osobe:

  • 1-2 velika batata malo ulja
  • 1-2 kašike kukuruznog brašna
  • 1-2 kašike palente
  • 1-2 kašike parmezana
  • kašičica crvene paprike
  • kašičica kurkume
  • kašičica soli
  • malo bibera
  • bijeli luk u prahu u prahu
  • kašičica majčine dušice i/ili origana po želji
  • pola kašičica chillija ili kajenskog bibera (ako volite pikantno)

Lazanje iz tave brzo se pripremaju, a toliko su ukusne da će svi tražiti još!

 

Priprema:

Batat oguliti i narezati na komade kao za pomfrit. Staviti u veću posudu i malo nakapati uljem – ne previše da bude mastan, već tek toliko da se mješavina začina uhvati za batat. Napraviti mješavinu začina: u posebnu posudicu pomiješajte palentu, kukuruzno brašno, crvenu papriku, sol, biber, kurkumu, bijeli luk u prahu, majčinu dušicu i origano, parmezan i chilli.

Začinima se igrajte po vlastitom izboru! Mješavinom začina posuti batate u posudi, postupno, nakon svakog dodavanja začina protresti, na kraju sve dobro pomiješati da se začini ravnomjerno zalijepi za svaki komad batata.

Rernu zagrijati na 200 Celzijevih stepeni, pleh obložiti papirom za pečenje – ne treba ništa mastiti! Pomfrit od batata peći u rerni 20-ak minuta, po potrebi okrenuti i dopeći još malo. Poslužiti uz umak po želji: od vrhnja, jogurta i limuna ili od paradajza.

 

ljepotaizdravlje.ba

DronG / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.