
Tri recepta zbog kojih ćete zavoljeti cveklu
Odavno smo shvatili kako cvekla nije stvorena samo za pripremu salata već da ovaj ljubičasti plod nudi puno više. Donosimo tri recepta zbog kojih ć...
Sastojci za dvije osobe:
Lazanje iz tave brzo se pripremaju, a toliko su ukusne da će svi tražiti još!
Batat oguliti i narezati na komade kao za pomfrit. Staviti u veću posudu i malo nakapati uljem – ne previše da bude mastan, već tek toliko da se mješavina začina uhvati za batat. Napraviti mješavinu začina: u posebnu posudicu pomiješajte palentu, kukuruzno brašno, crvenu papriku, sol, biber, kurkumu, bijeli luk u prahu, majčinu dušicu i origano, parmezan i chilli.
Začinima se igrajte po vlastitom izboru! Mješavinom začina posuti batate u posudi, postupno, nakon svakog dodavanja začina protresti, na kraju sve dobro pomiješati da se začini ravnomjerno zalijepi za svaki komad batata.
Rernu zagrijati na 200 Celzijevih stepeni, pleh obložiti papirom za pečenje – ne treba ništa mastiti! Pomfrit od batata peći u rerni 20-ak minuta, po potrebi okrenuti i dopeći još malo. Poslužiti uz umak po želji: od vrhnja, jogurta i limuna ili od paradajza.
DronG / iStock / Getty Images Plus