Znate li šta je hladna joga i koje su joj prednosti?

by | 9 Decembra, 2021
hladna joga prednosti

O dobrobitima joge su napisano je mnogo toga – a sada vas upoznajemo s pojmom hladna joga i koje su joj prednosti…

Danas jogu praktikuje mnogo ljudi širom svijeta, a čini se da njena popularnost raste iz dana u dan. Najpopularnija “varijanta” je takozvana vruća joga, a da li ste čuli za hladnu jogu?

Najjednostavnije rečeno, hladna joga je joga koja se praktikuje u okruženju sa temperaturama od 4 do 15 stepeni.

Šta je hladna joga i koje su joj prednosti?

Pročitajte i… Joga – 10 dobrobiti koje donosi svakom čovjeku

Istovremeno, postoje oni koji zagovaraju stav da niske temperature omogućavaju ljudskom tijelu da duže zadrži svoje vrhunske performanse. Nekoliko studija dokazuje da metabolizam tijela radi teže u hladnijim uslovima, tako da sagori više nezdravih masti.

Hladno – toplo: sličnosti i razlike

Vruća i hladna  joga imaju iste principe i pokrete. Vruća joga izvodi se u studiju koji je zagrijan do 32 stepena, a hladna joga u prostorima (obično na otvorenom) gdje je temperatura do 15 stepeni maksimalno.

Vruća joga može da sagori više kalorija nego “hladna” – jer tijelo radi jače kako bi održalo normalnu tempeaturu. Istovremeno, ljubitelji hladne joge vjeruju da hladnije okruženje može da omogućiti duže i korisnije vježbe joge.

Argumenti za i protiv obe “varijante” joge postoje – a na vama je da odlučite šta vam se više dopada i šta smatrate zdravijim, pogotovo ako imate zdravstvene tegobe na koje bi trebalo da obratite pažnju, piše livehealthy! Naravno, konsultujte se i sa učiteljem/učiteljicom joge koji će vam sigurno pomoći da donesete odluku…

ljepotaizdravlje.ba

julief514 / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.