Znate li šta su antioksidansi i u kojoj mjeri ih treba uključiti u ishranu?

Saznajte sve o nutrijenatima izuzetno važnim za zdravlje organizma...

by | 30 Augusta, 2021
Znate li šta su antioksidansi i u kojoj mjeri ih treba uključiti u ishranu

Znate li šta su antioksidansi, zašto su toliko važni za zdravlje organizma i kože te u kojoj mjeri bi trebalo da ih uključujemo u ishranu?

Naše tijelo je neprestano izloženo napadima slobodnih radikala. Slobodni radikali su najkraće rečeno nestabilne molekule kiseonika koje oštećuju naše ćelija, a nastale su zbog izlaganja suncu, zagađenja ili povećanih napora. Antioksidansi su tu da hvataju slobodne radikale u našem tijelu i sprečavaju njihovo štetno djelovanje na organe.

Neprestana izloženost oksidativnom stresu uzrokuje starenje organizma, smanjuje otpornost organizma u borbi protiv mnogih bolesti i uopšte šteti našem zdravlju i ljepoti.

Znate li šta su antioksidansi i kako djeluju?

Antioksidansi djeluju tako što:

• štite od oksidativnog stresa odnosno djelovanja slobodnih radikala
• usporavaju starenje
• štite od bolesti srca i krvnih sudova
• smanjuju rizik od pojave raka
• jačaju imunološki sistem.

Antioksidansi iz hrane ili suplementi – šta je bolje

U najvažnije antioksidanse spadaju vitamini C, E, kvercetin, koenzim Q10, likopen, karotenoidi, astaksantin, flavonoidi…

Stručnjaci savjetuju da sve navedene antioksidanse konzumirate iz prave hrane, ne suplemenata jer ćete iz prirodnih namirnica dobiti cijelu kombinaciju antioksidansa, a ne samo jedan, ciljani.

Pročitajte… Antioksidansi u zdravim grickalicama

Vitamin C

Vitamin C je antioksidans koji nalazimo u voću i povrću ili ga unosimo u obliku dodataka idhrani. Vitamin C je najjači vitamin koji štiti i jača imunološki sistem, pa je zato važan u prevenciji raznih infekcija. Važan je za rast i obnavljanje ćelija, a usporava i starenje. Podstiče sintezu kolagena pa je nezaobilazan kad je u pitanju ljepota i očuvanje mladolikosti kože.

Foto: Guliver/Getty Images

Vitamin E

Vitamin E u obliku tokoferola topiv je u mastima. Najvažniji izvori su biljna ulja – suncokreta, pšeničnih klica, kikirikija, badema i njihove sjemenke odnosno plodovi. Vitamin E štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala, oksidacije masnih kiselina, štiti srce i krvne sudove pa je važan antioksidans koji djeluje protiv holesterola i arterioskleroze.

Pročitajte…

Karotenoidi

Karotenoidi su topljivi pigmenti koje nalazimo u žutom, narandžastom, crvenom i zelenom voću i povrću – mrkvi, citrusima, špinatu, paradajzu, kajsijama, bundevi, brokuli, zelenom lisnatom povrću… U najvažnije karotenoide spadaju beta-karoten, zeaksantin, likopen (štiti od raka prostate) i astaksantin (djeluje na imunološki sistem, srce i krvne sudove), a oni nas štite od štetnog djelovanja UV zraka.

Pročitajte… Vitamini i suplementi dobri protiv stresa

Cink i selen

Minerali cink i selen imaju važnu ulogu u jačanju imunološke funkcije organizma. Odlična su zaštita kod infekcija te štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Selen je sastavni element enzima koji učestvuju u oksidacijskim procesima. Takođe, doprinosi očuvanju elastičnosti tkiva, a nezaobilazan je kad je u pitanju zdravlje muškarca.

Mineral cink je prisutan u svim organima. Cink štiti od UV zračenja, jača imunološki sistem te sprečava bolesti srca i krvnih sudova. Zajedno s drugim antioksidansima, cink učestvuje u zaštiti organizma od nastanka raznih oblika raka.

Koliko antioksidanasa bi trebalo uzimati dnevno?

Postoje određene dnevne doze preko kojih nije potrebno ići, pa je tako redom:

  • Selen do 55 mikrograma po danu
  • Cink, vitamin A, C, E – ovisi o spolu i dobi no prosjek bi za 30-godišnjakinju iznosio 8 miligrama cinka, 700 mikrograma vitamina A, 15 miligrama vitamina E, 75 miligrama vitamina C.

Tekst originalno objavljen na www.ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.hr

shironagasukujira via Getty Images