Categories Zdrava hrana

5 dobrih razloga da dodate cimet u ishranu

Cimet je jedan od najpopularnijih začina. Dobar je za slane specijalitete, ali i za poslastice. Ovaj začin ima predivnu aromu i njegov miris stvara osjećaj udobnosti kod kuće. Pored toga, nevjerovatno je koristan.

Foto: Arhiva portala

Cimet je dobro koristiti u bilo koje doba godine. Ali je za jesen ovaj začin obavezan.

Vitamini

Cimet je pun vitamina, što je neophodno tokom jesenje sezone kada često dolazi do prehlada. Sadrži gotovo čitav spektar vitamina B, vitamine grupe A, PP i naravno, vitamin C.

Jačanje imuniteta

Zahvaljujući esencijalnim uljima, gvožđu, kalijumu, fosforu i cinku u sastavu, cimet pomaže u proizvodnji antitijela na najsavremenije virusne bolesti.

Dobro raspoloženje

Cimet normalizuje pritisak, pročišćava krvne sudove, tonira kožu. Osim toga, doprinosi koncentraciji i pažnji, koje često nedostaju odrasilima i djeci tokom jesenje sezone.

Borba protiv obične prehlade

Čak se i u drevnim vremenima cimet koristio kod problema sa respiratornim organima, kašljem, bolovima u grlu. Zahvaljujući eteričnim uljima u sastavu, bori se sa prehladom bolje od bilo koje hemije.

Održavanje težine

Cimet ima stimulativni efekat na gastrointestinalni trakt i pomaže da se tokom hladnog perioda izborimo sa povećanim apetitom.

IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *