Categories Zdrava hrana

7 razloga zašto je narandža “kraljica” praznika

Sočna narandža mora da bude dio svake zimske zdjele s voćem. Glatke loptice iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom idelan su međuobrok jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava. Upravo su zbog toga dobrodošle saveznice u prazničnoj trpezi bogatoj masnim, slatkim i slanim delicijama!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Moćni minerali
Osim vitaminom C, narandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače
Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kažu da ako je nepušaču potrebna jedna narandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Visoki postotak vode
Sadrže visok postotak vode – 86 posto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Ljekovita unutrašnja strana kore
Flavonoidi, moćni antioksidansi koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom dijelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Nastavak teksta pročitajte na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *