Bijeli ili crveni kupus – koji je zdraviji?

by | 21 Marta, 2018

Znamo kako su voće i povrće dobri za naše zdravlje, ali ispada kako su neke varijante bolje od drugih, pa tako jedna vrsta može sadržavati puno više vitamina, nutrijenta ili šećera od druge. 

Femail je analizirao voće i povrće koje se najčešće konzumira i evo nekoliko zanimljivih rezultata, barem što se tiče kupusa.

Koja je razlika?

Crveni kupus sadrži više vitamina A, željeza i flavonoida od bijelog.

“Kupus bilo koje vrste je odličan izvor fitohemikalija za koje se vjeruje kako sprečavaju razvoj raka”, kaže Fiona Hunter, nutricionistkinja na portalu HealthSpan.co.uk

Dodaje kako je i odličan izvor B vitamina, koji je čuvar energije. Ali, crveni kupus ipak ima neke nevjerovatne sastojke – sadrži 10 puta više vitamina A, koji je veoma važan za zdravlje očiju. Sadrži dva puta više željeza, a zbog svoje jarke boje i 36 antioksidansa  koji su dokazani zaštitnici od nastanka raka i čuvari memorije.

Info plus: Kuhanjem će kupus izgubiti neka svoj hranjiva svojstva.

Foto: Thinkstock Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.