Jedite zdravo: Grašak uklanja umor, poboljšava raspoloženje, reguliše pritisak

by | 23 Jula, 2018

Grašak je omiljena namirnica svih gurmana, a i onih koji paze na svoje zdravlje – sadrži vitamine i minerale, te fitonutrijente lutein i zeaksantin koji čuvaju zdravlje oka.

Jedna od najraširenijih zeljastih biljaka iz porodice mahunarki je grašak koji službeno pripada grupi zrnastih mahunarki. Najveći proizvođači graška u svijetu su Kina, Indija, Rusija i Amerika.

Foto: Pixabay

“Grašak je u srednjem vijeku bio hrana siromašnih evropskih seljaka, a danas ne postoji restoran koji ga nema na svom jelovniku. Ova jednogodišnja biljka na naše prostore odnosno u Evropu dolazi krajem srednjeg vijeka, a danas se uzgaja gotovo svugdje u svijetu. Zanimljiva je informacija da grašak kao biljka nije zahtjevan za uzgoj, ekonomski je isplativ jer daje visoke prinose, a uspijeva na područjima s vlažnom i hladnijom klimom što dodatno pogoduje ‘promociji’ graška budući da zahtjeva minimalne uslove ako usporedimo s ostalim biljkama”, pojasnila je magistrica nutricionizma Marina Jakšić.

Nutritivne vrijednosti graška

Kao što smo naveli na početku grašak iz porodice mahunarki predstavlja visoko kvalitetnu i hranjivu namirnicu. Osim što ima bogate nutritivne sastojke važno je napomenuti da je grašak bogat izvor energije odnosno otprilike 100 g graška sadrži oko 80 kcal. Osim značajne energetske vrijednosti grašak je bogat izvor ugljenih hidrata i vlakana (galaktana), glukoze, glukuronske kiseline, fruktoze, proteine, masti i lecitina. Grašak je bogat vitaminom C i E pa se preporučuje konzumacija graška u našoj ishrani. Takođe, sadrži i vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), niacin, vitamin E i vitamin A u tragovima, magnezijum i mangan.

Na koji način grašak pomaže u očuvanju zdravlja otkrijte na sljedećoj strani…

Kao odličan izvor vlakana pomaže kod održavanja, očuvanja sitema za varanje te poboljšanja probave. Ova namirnica bogat je izvor željeza što znači da djeluje povoljno na naš imunološki sistemv.

Pojačava naš imunitet, djeluje na umor i bezvoljnost, a budući da sadrži željezo poboljšava uspješniju izgradnju ćelija u krvi. Grašak je bogat vitaminom K pa možemo zaključiti da je važan za kardiovaskularni sistem, očuvanje i zdravlje kostiju. “Sprečava” osteoporozu, a pomaže kod ateroskleroze.

Foto: Guliver/Thinkstock

“Redovna konzumacija graška može eliminisati pojedine bolesti blažeg oblika, ali i ublažite neke jače. Ova mahunarka bogat je izvor antioksidansa kao što su flavonoidi, polifenoli, karotenoidi i fenolna kiselina. Prema jednom od zadnjih istraživanja, konzumacija graška pomaže kod raka želuca zbog sastojka koji se zove kumestrol, a važan je i kod gubitka tjelesne mase”, dodaje Marina Jakišić.

Štiti naše tijelo od bronhitisa, artritisa i Alzheimerove bolesti. Važan je kod ljudi koji su u depresiji jer utiče na poboljšanje raspoloženja, uklanja umor, reguliše pritisak, jača nervni sistem, koristi se za detoksikaciju organizma, otklanja umor i djeluje pozitivno na stanje naše kože.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.