Kestenje – glavni sastojak jeseni

by | 1 Novembra, 2013

Jesenska namirnica čiji se miris širi ulicama ima brojne zdravstvene prednosti i sve više se koristi u slanim i slatkim poslasticama.

kestenje

Jedan plod jestivog (pitomog) kestena sadrži preko 50 posto vode, bjelančevina i ugljenih hidrata, dok je njegov glavni sastojak skrob. Takođe, kestenje je bogato kalcijumom, magnezijumom, sumporom, hlorom, gvođšem, bakrom i mangnom, a sadrži i fosfor, te vitamine B grupe.

Pečenje kestenja na ulicama počelo je još u starom Rimu, a danas ga koristimo u raznim ukusnim receptima.

Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, više bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljenih hidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitohemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Mada kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Zbog visokog sadržaja skroba, kesten se može usitniti u brašno, te pomiješati s bijelim ili integralnim brašnom za pravljenje hljeba, tjestenine, kolača ili, na primjer, njoka.

Kada kupujete kestene, obratite pažnju da su cijeli i da na kori nema rupica, a ne bi smijeli ni da budu vlažni.

Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.