Categories Zdrava hrana

Lijek iz prirode: Keleraba za jači imunitet

Malo kalorija, a obilje vitamina i minerala čine kelerabu idealnom namirnicom za zimu. Ovo povrće iz porodice kupusa naručito je bogato željezom i vitaminom C koji su presudni za dobar imunitet.

Foto: Pixabay

Ishrana bogata kelerabom pomaže organizmu u održavanju zdravog vezivnog tkiva, zuba i desni, a njeni antioksidantni sastojci štite organizam od infekcija i karcinoma.

Keleraba, kao i drugi članovi porodice kupusa, sadrži fitohemikalije povoljne za zdravlje ljudi, kao što su sulforafan i indol-3-karbinol, koji štite od raka prostate i debelog crijeva.

Ovo povrće sadrži značajne količine vitamina B kompleksa, kao što su nijacin, vitamin B6 (piridoksin), tiamin, pantotenska kiselina. Ovi vitamini ponašaju se kao kofaktori enzima u različitim metabolizmima unutar organizma.

Keleraba, osim željeza, sadrži i druge značajne minerale – bakar, kalcijum, kalijum, mangan i fosfor. Svi oni su značajni za održavanje normalnog metabolizma ćelija i tjelesnih tečnosti, a krajnji efekat je kontrola srca i krvnog pritiska.

Lišće kelerabe, kao i stabljika su, takođe, jestivi. Sadrže mnoštvo važnih vitamina i minerala, posebno karotin i fosfor. Listovi su naročito bogati provitaminom A, važnim za očuvanje zdravih ćelija. Iz tog razloga nutricionisti savjetuju da se i ovi dijelovi koriste u ishrani, a najbolje u pripremanju čorbe.

Zdrava samo kuhana IAKO mnogi nutricionisti savjetuju da se u ishranu ubaci svježa keleraba, ima stručnjaka koji upozoravaju da pojedino povrće ne bi smelo da se koristi prijesno. Naime, svježa keleraba, prokelj, karfiol i kelj sadrže strumogene supstance i previše ovog povrća može da izazove strumu. Da bi se iskoristili svi značajni nutrijenti ovo povrće je najbolje kuhati na pari.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *