Napravite sami: Domaće kupinovo vino

by | 13 Augusta, 2017

Sastojci:

– 4 kg kupina
– 1,5 kg meda
– 1 kg šećera

Priprema:

1. Kupine oprati i samljeti na mašini za mljevenje.
2. Potom mljevene kupine sjediniti s medom i šećerom i dobro izmiješati.
3. Smjesu presuti u čistu i suhu staklenu posudu, vodeći računa da posuda bude veća kako tokom vrenja sadržaj ne bi iscurio. Poklopiti suhom krpom, prekriti tanjirom, ostaviti na mračno i hladno mjesto, nikako na suncu. Treba da odstoji sedam do 10 dana.
4. Potom kominu procijediti od soka, te sok vratiti u opranu, suhu staklenu teglu. Prekriti krpom, poklopiti tanjirom i ostaviti da stoji još sedam dana da se talog slegne. Nakon toga opet procijediti kroz gazu i razliti u flaše. Flaše uvezati platnom i sačekati tri dana da vino prestane da šušti, a potom ga zatvoriti čepom.
5. U kominu od kupina sipati malo vode, poklopiti i ostaviti na suncu da stoji 14 dana. Nakon toga procijediti da bi se dobilo kupinovo sirće.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.