Categories Zdrava hrana

Nar – vitaminska granata!

Da bi došao do aromatičnih crvenih “ćelija” nara, čovjek mora dobrano da se pomuči, ali, kako ističu nutricionisti, rezultat je pravo bogatstvo – zalogaji prepuni vlakana, vitamina, minerala…

Foto: Pixabay

Zajedno sa bobičastim voćem i mangom, nar se nalazi u grupi koju nutricionisti često nazivaju supervoće. Ne bez razloga.

Nar se može pohvaliti visokim sadržajem vitamina C, nekoliko vitamina B grupe i još nekoliko antioksidantnih materija, što organizmu redovnog konzumenta, između ostalog, donosi jak imunitet.

Takođe, oko četiri grama vlakana nalazi se u 100 grama ovog voća. Oni koji pojedu toliko crvenih bobica sa oštrim košpicama samo na taj način unijeće 12 odsto dnevne preporučene doze vlaknastih materija.

Ljubitelji voća koje englesko govorno područje poredi sa granatom mogu da računaju i na minerale poput kalcijuma, kalijuma, bakra, mangana, zatim tu su i vitamin K, pantotenska kiselina, folati i još mnogo toga.

Nutritivnih razloga je dovoljno da se tokom narednih sedmica nar svakodnevno nalazi u tanjiru. I to, kako savjetuju nutricionisti, što češće u svježem obliku, mada je prihvatljiv i u obliku svježe cijeđenog soka.

IZVOR: rts.rs

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *