Riznica minerala i vitamina: Plavi patlidžan štiti srce

by | 21 Oktobra, 2017

Plavi patlidžan je riznica minerala i vitamina, zbog čega se o njegovoj ljekovitosti govorilo još prije 3.000 godina. Bogat je vitaminom C i kompleksom vitamina B, kalcijumom, kalijumom, željezom, fosforom, magnezijumom, bakrom, manganom…

Foto: Guliver/Thinkstock

Sve to ga čini poželjnom namirnicom koja štiti srce, nervne ćelije i kosti, normalizuje krvni pritisak, “napada” anemiju.

Gorka jedinjenja u patlidžanu pospješuju probavu i ublažavaju grčeve želuca i crijeva, a zbog niske kalorijske vrijednosti preporuka je za gojazne osobe i dijabetičare. Znatna količina pektina utiče na snižavanje holesterola.

Osim toga, plavi patlidžan sadrži saponin, koji posjeduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Istraživanja su pokazala da sadrži bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja.

Da biste bili sigurni da ćete u organizam unijeti svež patlidžan, obratite pažnju na to da li mu je boja zagasito ljubičasta, a peteljka čvrsta.

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.