Top 3 zelene proljetne namirnice

by | 13 Aprila, 2013

Pogledajte koje tri zelene namirnice su veoma zdrave i mogu se nabaviti u proljeće.

Šparoga liječi mamurluk

Sadrži čak 70 posto preporučene dnevne količine vitamina K (važnog za pravilnu apsorpciju kalcijuma u kostima) i 20 posto preporučene dnevne doze vitamina A (jača imunološki sistem). Odličan su izvor proteina i folne kiseline, te prirodan lijek za mamurluk.

Zelena salata = antioksidansi

Zelena salata koja se uzgaja van sezone puna je štetnih hemijskih jedinjenja, koja mogu narušiti funkcije štitne žlijezde. Zelena salata uzgajana u proljeće obiluje antioksidansima, vlaknima, vitaminima K i C, te folnom kiselinom.

Mladi luk ublažava alergiju

Sadrži kvercetin, antioksidans koji djeluje kao antihistaminik i ublažava simptome sezonskih alergija. Kvercetin također reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Izvor: ljepota.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.