Categories Zdrava hrana

Zdrava hrana: Šljiva je najjači antioksidans

Iako se šljive najčešće koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje je da se jedu svježe jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem. Izuzetno pogoduju zdravlju crijeva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Foto: Pixabay

Plavi plodovi bogati su mnogim vitaminima i mineralima. Ipak, najveća hranljiva vrijednost šljive je u obilju dijetnih vlakana koje sadrži. Riječ je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje. Zato dijetna vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crijevo u nepromenjenom obliku. Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola.

Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva tri do četiri puta sedmično, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.

Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suhe šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe plodove.

Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrijednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.

Protiv zatvora Kašiku čaja od sene potopite u tri decilitra vode i kuhajte 15 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite čaj da se ohladi. Procijedite ga i u gotov čaj čaj razmutite dvije kašike marmelade od šljiva. ***Napitak protiv zatvora pijte samo u večernjim satima.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *